S nadbytkom úrody alebo s potravinovým „odpadom“ si môžete veľmi hravo poradiť. Ostalo vám trocha kapusty, cvikle, mrkvy či reďkoviek? Namiesto do koša či do kompostu, šup s nimi do pohára! Nebojte sa, nečaká vás žiadne siahodlhé zaváranie. Postup je priam primitívny a volá sa fermentovanie. Toto nenáročné konzervovanie zeleniny a ovocia má navyše aj významné zdravotné benefity.
Čo je to fermentácia?
Tento spôsob krátkodobého kyslo - mliečneho kvasenia zabezpečí potravinám dlhšiu trvanlivosť, sviežu chuť a nám dodá probiotické kultúry potrebné pre optimálne fungovanie tráviacej sústavy. Tie zamedzia vniknutiu choroboplodných zárodkov do tela. Fermentovanie je navyše vynikajúcim tipom ako redukovať potravinový odpad. Takto rýchlo a jednoducho využijete v kuchyni rôznu zeleninu na ďalšie využitie.
FERMENTOVANÁ ZELENINA
Potrebujete:
- biela kapusta
- mrkva
- cvikla
- biele alebo červené reďkovky
- karfiol
- cesnak (nemusí byť...)
- môžete pridať aj inú zeleninu
- soľ
- prevarená voda
POSTUP:
- Kapustu nakrájajte alebo nastrúhajte na strúhadle. Mrkvu očistite a nakrájajte na širšie kolieska. Cviklu a reďkovky prekrojte na menšie kúsky, strúčiky cesnaku ošúpte.
- Mix zeleniny vložte do pripravenej nádoby alebo do vrecka, ktoré ste pred tým prázdne odvážili. Zalejte prevarenou vychladenou vodou tak aby bola zelenina zaliata.
- Potom dajte na váhu a odrátajte hmotnosť nádoby. Pridajte soľ v pomere 2 percentá soli ku kilogramu hmotnosti zeleniny s vodou. Ak používate vrecká, vytlačte z nich čo najviac vzduchu a uzatvorte. Nádoby prikryte najlepšie gázou alebo kúskom látky.
- Uložte na teplé miesto (nemusí byť priamo na slnku) a pri teplote okolo 23 stupňov nechajte pracovať niekoľko dní.