Budete potrebovať už len vodu a trocha soli.

S nadbytkom úrody alebo s potravinovým „odpadom“ si môžete veľmi hravo poradiť. Ostalo vám trocha kapusty, cvikle, mrkvy či reďkoviek? Namiesto do koša či do kompostu, šup s nimi do pohára! Nebojte sa, nečaká vás žiadne siahodlhé zaváranie. Postup je priam primitívny a volá sa fermentovanie. Toto nenáročné konzervovanie zeleniny a ovocia má navyše aj významné zdravotné benefity.

Čo je to fermentácia?
Tento spôsob krátkodobého kyslo - mliečneho kvasenia zabezpečí potravinám dlhšiu trvanlivosť, sviežu chuť a nám dodá probiotické kultúry potrebné pre optimálne fungovanie tráviacej sústavy. Tie zamedzia vniknutiu choroboplodných zárodkov do tela. Fermentovanie je navyše vynikajúcim tipom ako redukovať potravinový odpad. Takto rýchlo a jednoducho využijete v kuchyni rôznu zeleninu na ďalšie využitie.

FERMENTOVANÁ ZELENINA

Fermentovaná zmes zeleniny
Fermentovaná zmes zeleniny
Zdroj: Pinterest

Potrebujete:

  • biela kapusta
  • mrkva
  • cvikla
  • biele alebo červené reďkovky
  • karfiol
  • cesnak (nemusí byť...)
  • môžete pridať aj inú zeleninu
  • soľ
  • prevarená voda
Fermentovaná cvikla a kapusta s cesnakom.
Fermentovaná cvikla a kapusta s cesnakom.
Zdroj: Pinterest
  1. Kapustu nakrájajte alebo nastrúhajte na strúhadle. Mrkvu očistite a nakrájajte na širšie kolieska. Cviklu a reďkovky prekrojte na menšie kúsky, strúčiky cesnaku ošúpte.
  2. Mix zeleniny vložte do pripravenej nádoby alebo do vrecka, ktoré ste pred tým prázdne odvážili. Zalejte prevarenou vychladenou vodou tak aby bola zelenina zaliata.
  3. Potom dajte na váhu a odrátajte hmotnosť nádoby. Pridajte soľ v pomere 2 percentá soli ku kilogramu hmotnosti zeleniny s vodou. Ak používate vrecká, vytlačte z nich čo najviac vzduchu a uzatvorte. Nádoby prikryte najlepšie gázou alebo kúskom látky.
  4. Uložte na teplé miesto (nemusí byť priamo na slnku) a pri teplote okolo 23 stupňov nechajte pracovať niekoľko dní.
Fermentovaná kapusta s mrkvou
Fermentovaná kapusta s mrkvou
Zdroj: Pinterest

Kategórie