Tajomstvo prírodného FARBIVA: Jeho pôvod je strašidelný!

Škodí?
Možno sa pýtate, či je toto farbivo škodlivé pre náš organizmus. U citlivých osôb, alebo vo väčších množstvách môže vyvolať alergické reakcie. U detí zasa hrozí hyperaktivita. Je tiež zrejmé, že ľudia, ktorí sa snažia o vegetariánsky alebo vegánsky spôsob stravovania, toto farbivo takisto nemôže byť pochuti. Ak sa vám žalúdok dvíha len pri pohľade na hmyz a predstava, že by ste nejaký hmyz mali konzumovať, je celkom neprijateľná, asi si tiež rozmyslíte, či karmínom farbené potraviny dáte do úst... Je to jednoducho nechutné.

d
Zdroj: Shutterstock

Lepšie ako syntetika?
Karmín či košenila je možno lepšia alternatíva ako rôzne syntetické farbivá, no predsa len sú v dnešnej dobe aj iné možnosti, ako dodať potravinám červenú farbu z rastlinných zdrojov (napríklad extrakt z červenej repy). A keď si predstavíme, koľko samičiek hmyzu musí zomrieť, aby si ľudia mohli kúpiť krásne zafarbený jahodový jogurt alebo džem, asi nás to tiež nenechá chladnými. Udáva sa totiž, že na 1 kg tohto farbiva je potrebných asi 150 000 kusov hmyzu.