e

Shutterstock

Tajomstvo prírodného FARBIVA: Jeho pôvod je strašidelný!

Snažíte sa stravovať zdravo a vyhýbať sa syntetickým prídavným látkam v potravinách? Potom vás iste zaujíma aj to, aké farbivá potraviny obsahujú.

Možno sa uspokojíte s informáciou, že výrobok neobsahuje žiadne syntetické, ale iba prírodné farbivá. Medzi takéto farbivá však patrí aj košenila, ktorá môže byť tiež „ukrytá“ pod názvom karmín alebo karmínová kyselina, prípadne označená ako E120.

Tajomstvo prírodného farbiva
Červené prírodné farbivo, hojne využívané v potravinách rôzneho druhu, má jedno veľké pozitívum – je prírodné. Avšak jeho pôvod je vskutku zaujímavý, vyrába sa totiž z hmyzu. Konkrétne je toto farbivo získavané zo samičiek takzvaného Červca Nopálového, čo je hmyz žijúci na niektorých druhoch sukulentov. Samičky Červca sa zbierajú a ihneď sa sušia, aby si tak uchoval čo najlepšie „farbiace“ vlastnosti. Po sušení nasleduje varenie a ďalšie postupy výroby farbiva z mŕtveho hmyzu.

d
Zdroj: Shutterstock

Tak to je v skratke tajomstvo červeného prírodného farbiva, ktoré nájdete v mnohých jogurtoch, jogurtových nápojoch, sladkostiach, džúsoch a limonádach, džemoch, zmrzlinách, žuvačkách, niektorých párkoch a v ďalších produktoch, ktoré potrebujú viac či menej „počerveniť“. Košenilu či karmínovú červenú nájdete aj v niektorých kozmetických výrobkoch a využíva sa aj vo farmaceutickom priemysle (súčasť rôznych liekov).