objednať časopis
všetky kategórie

Od zelených, žltých, oranžových až po červené, bordové, hnedé alebo dokonca fialové odtiene. Farebná škála paprík je naozaj pestrá. 

Farba nezáleží od odrody

Farba papriky závisí od pigmentového zloženia. To sa mení podľa zrelosti a aj v závislosti od odrodových vlastností papriky. Hlavným farbivom v paprike, podobne ako v mnohých iných druhoch zeleniny, je chlorofyl.

Farebná paprika
Farebná paprika
Zdroj: shutterstock

Každá je výnimočná niečím iným

Zelené papriky sú jednoducho povedané len nedozreté verzie tých červených, oranžových či žltých paprík. Dozrievaním paprík sa chlorofyl odbúrava a vznikajú v nich rôzne karotenoidové farbivá. Pri menej zrelých paprikách je ich horkosť vyššia. Preto je chuť zelených paprík väčšinou menej sladká a horkejšia než chuť paprík v iných, dozretejších farbách. 

Zelená paprika je bohatá na obsah kyseliny listovej.
Zelená paprika je bohatá na obsah kyseliny listovej.
Zdroj: Profimedia.sk

Kategórie