Sviečkovica

Dobré jedlo/Laura Witteková

ŠKOLA VARENIA: Ako na ružičkový kel a sviečkovicu do ružova!

Prevetrajte svoje kuchárske vedomosti, alebo zmeňte vaše návyky k lepšiemu.

Ružičkový kel 

Ružičkový kel
Ružičkový kel
Zdroj: archív Dobré jedlo

Nazýva sa aj bruselská kapusta a dôvod je jednoznačný. Pred viac ako sto rokmi bol prvýkrát vypestovaný v okolí Bruselu. Malé hlávky ružičkového kelu môžu mať až 4 cm a okrem zelenej dokonca červenofialovú farbu. Je škoda, že farba sa pri varení stratí a kel zostane obyčajne zelený. Kel je chutný aj varený, aj dusený, ale neuvarte ho celkom do mäkka. Výborný je, keď sa zapečie s bešamelom alebo so syrom.

Zdravé a rýchle!

Michal Konrád
Michal Konrád
Zdroj: Vladimir Prycek

Radí šéfkuchár Michal Konrád z Bao Brothers

Myslím, že tento rok budeme všetci jesť ešte rozumnejšie ako doteraz. Ja mám veľmi rád našu slovenskú cviklu. Viem ju spracovať na dezert, polievku, hlavné jedlo... a jej šťava je parádna vychytávka. Varím v nej napríklad cibuľku – chytí krásnu farbu aj lahodnú chuť. Tiež milujem čili v zdravom množstve, keďže je to veľmi prospešná surovina, ak ju jeme v rozumnej miere. No a mojou láskou sú ryby z dobrého chovu. Nielenže sú takisto veľmi zdravé, nevyžadujú si dlhú prípravu. Stačí, keď ich rýchlo zblanšírujete alebo opečiete na panvičke.