Dnes žijú, pestujú, chovajú, varia, dobre a zdravo jedia v záhoráckej dedinke Plavecký Peter.

MATEJ KALINA

Sebestačná Nikola a Maroš: Milujeme všetko DOMÁCE!

„Skúšame, do akej miery dokážeme byť sebestační. Najradšej by sme si všetky potraviny dopestovali a ‚dochovali‘ na našom gazdovstve,“ usmievajú sa Nikola a Maroš Maliňákovci. Povedali by ste, že vyrástli na košickom sídlisku?

Kuchyňa manželov Hilmerovcov.
Čítajte viac
Nahliadnite DO KUCHÝŇ celebrít: Veď niektoré sú úplne OBYČAJNÉ!

Ak k nim tiež zavítate, na ich pozemku narátate štyridsaťsedem sliepok a možno ešte o štyridsať viac, mnoho druhov zeleniny – okrem rozmanitých odrôd mrkvy, paprík, paradajok, tekvíc artičoky či mangold plus divorastúce Nikoline bylinky. „Onedlho plánujeme rozrásť sa o ďalšie sliepky, ale aj o jednu ovcu a jednu kozu.  Dovtedy sa radi spoliehame na mäso z lokálnej farmy Záhoracké hovjadzí, mlieko čapujeme z dedinského automatu, maslo a syry nakupujeme od ďalších susedov,“ dáva nás do obrazu hlava rodiny Maroš.

„Práve vyťahujeme zo zeme všetku zeleninu na zimu. Vňatka je veľmi vďačná surovina do všakovakých dobrôt. Najradšej mám petržlenovú. Mrazím ju čerstvú, lebo si zachová intenzívnejšiu chuť než sušená. A okrem toho je výraznejšia ako bylina bez koreňa, ktorú zvykneme pestovať celoročne,“ hovorí Nikola.
„Práve vyťahujeme zo zeme všetku zeleninu na zimu. Vňatka je veľmi vďačná surovina do všakovakých dobrôt. Najradšej mám petržlenovú. Mrazím ju čerstvú, lebo si zachová intenzívnejšiu chuť než sušená. A okrem toho je výraznejšia ako bylina bez koreňa, ktorú zvykneme pestovať celoročne,“ hovorí Nikola.
Zdroj: MATEJ KALINA

Čo vám povieme, prístup mladých manželov tridsiatnikov nás ohúril. A to sme ešte nezačali variť! Vonku sa rozfúkalo, takže slinky nám tečú prúdom najmä na Nikolinu zahrievaciu polievku z petržlenovej vňate, ktorú sa naučila od mamy. V živote sme takú nejedli. Nikola sa popri práci redaktorky v SAV venuje gazdovstvu aj blogu Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa. Nájdete na ňom kopu ďalších inšpirácií, ako chutne zužitkovať všetko, čo ste si sami dopestovali. Veľa receptov zdedila po svojej mamine, babke a dedkovi, ktorý bol vraj najlepším kuchárom v rodine. Manžel Maroš pracuje v známej automobilke a niekoľko hodín denne aj okolo ich milého gazdovstva. Nám bolo jasné, že veľmi rád.

Kategórie