Ak kačku, hus či kurča potriete petržlenovou vňaťou pečené mäso získa zo zelených lístkov príjemnú vôňu.

archív, Laura Witteková

Rýchla škola varenia: PETRŽLEN ako top polievková zelenina

Mnohé gazdinky kupujú petržlen, len keď idú robiť vývar alebo do základu pre sviečkovú omáčku. Z tejto polievkovej zeleniny sa toho dá urobiť oveľa viac.

NIELEN DO POLIEVKY

 Spolu s mrkvou a so zelerom je vhodný do krémových polievok a omáčok, pridajte ho k zemiakom do pyré a natenko nakrájaný sa hodí aj do šalátov. Dobre ladí napríklad s jablkom a so žeruchou.

Ak kačku, hus či kurča potriete petržlenovou vňaťou pečené mäso získa zo zelených lístkov príjemnú vôňu.
Ak kačku, hus či kurča potriete petržlenovou vňaťou pečené mäso získa zo zelených lístkov príjemnú vôňu.
Zdroj: archív, Laura Witteková

DO POSLEDNÉHO LÍSTOČKA

Nielen koreň, ale aj petržlenová vňať má v kuchyni bohaté využitie. A to nielen ako bouquet garni – spolu s tymianom a bobkovým listom, keď slúži na dochutenie vývarov. Vňať rozmixujte s mätou do jednoduchého piškótového koláčika. Bude nádherne zelený a skvele sa hodí napríklad k vanilkovej alebo citrónovej zmrzline. V petržlenovej vňati obaľte rezne. Do strúhanky pridajte aj parmezán, bazalku, oregano, prelisovaný cesnak a soľ. Ani pesto nemusí byť len z bazalky. Do domáceho k nej pridajte petržlenovú vňať a rukolu.

Dobrý tip redaktorky Slávky Brunovskej

Urobte si domáce. A nech je chutí viac – k petržlenu pridajte mrkvu, zeler alebo paštrnák. Zeleninu nakrájanú škrabkou na zemiaky natenko a sprudka opečte na oleji. Každú zeleninu opekajte osobitne, pretože sa nepečie rovnako dlho. A čo hovoríte na petržlenové hranolčeky? My ich zbožňujeme.

Urobte si domáce čipsy
Urobte si domáce čipsy
Zdroj: archív, Laura Witteková