DOBRÉ VEDIEŤ:
- Medvedí cesnak rastie najmä vo vlhkých tienistých lesoch, kde vytvára v období kvitnutia hustý koberec, spoľahlivo ho objavíte podľa typickej vône.
- Je výborným prírodným "liekom" na všelijaké neduhy: znižuje cholesterol a krvný tlak, má silné detoxikačné a antibakteriálne účinky a je doslova nabitý vitamínmi.
- Mladé listy sa v listnatom lese objavujú koncom marca a v apríli. Najlepšie je ich zbierať čo najskôr, ešte pred rozkvitnutím kvetov.
- V kuchyni sa dajú použiť v surovom stave (napríklad na chlieb s maslom, do nátierok, šalátov) alebo tepelne spracované ( do polievky alebo sparené spolu so špenátovými listami).
- Listy zabalené vo vlhkej utierke vydržia v chladničke čerstvé asi týždeň.
- Cesnak je najlepší samozrejme čerstvý, ale môžete ho aj nasekať a zmraziť, pripraviť z neho ochutený olej, pesto či liečivý extrakt.
- Najmä u mladých rastliniek pozor na zámenu s jedovatou konvalinkou! Najlepším vodítkom je vôňa, ale aj vzhľad pružných listov a samozrejme kvetov.
Ak si nie ste istí, či držíte v ruke naozaj medvedí cesnak, určite vás o tom presvedčí prenikavá cesnaková aróma.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU
Zmiešajte medvedí cesnak, píniové oriešky, olivový olej, soľ a nastrúhaný syr pekorino alebo parmezán. Pesto odložte do chladničky, ale môžete ho aj zamraziť , napríklad v mafinových formičkách a potom zmrazené preložte do vrecúšok. Pesto vynikajúco chutí s cestovinami, ale aj s mäsom.