Korunovačný quiche
6 porcií, príprava 30 minút + chladenie cesta, pečenie 40 minút
Zdroj: https://www.royal.uk/coronation
POTREBUJETE:
Na krehké cesto:
- 125 g hladkej múky
- štipka soli
- 25 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 25 g bravčovej masti
- 2 lyžice mlieka
Na plnku:
- 125 ml mlieka
- 175 ml smotany
- 2 stredne veľké vajcia
- 1 lyžica nasekaného čerstvého estragónu
- 100 g strúhaného syra čedar
- 180 g uvareného špenátu (jemne nasekaného )
- 60 g uvarenej fazule alebo sójových bôbov
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na cesto preosejte do misy múku a soľ. Pridajte maslo masť a končekmi prstov zmes rozmrvte, kým nezískate sypkú textúru podobnú strúhanke. Po troškách pridávajte mlieko a vypracujte hladké cesto.
- Prikryté ho nechajte 30-45 minút odpočívať v chladničke. Pracovnú dosku zľahka pomúčte a cesto rozvaľkajte kruh o niečo väčší ako forma (priemer formy okolo 20 cm) a na hrúbku približne 5 mm. Formu vysteľte cestom tak, aby pretŕčalo cez okraje, dbajte na to aby sa nepotrhalo a plnka nevytiekla.
- Dno popichajte vidličkou, prikryte papierom na pečenie, posypte fazuľou a nechajte ďalších 30 minút v chladničke. Rúru predhrejte na 190 °C. Cesto pečte "naslepo" 15 minút.
- Pripravte plnku: Medzitým zmiešajte mlieko, smotanu, vajcia, bylinky, soľ a korenie. Polovicu strúhaného syra nasypte na predpečené cesto, z ktorého ste odstránili fazuľu a papier. Posypte nasekaným špenátom, fazuľou alebo sójovým bôbmi, bylinkami a rovnomerne zalejte vaječnou zmesou.
- Teplotu rúry znížte na 160 °C. Posypte zvyšným syrom. Vložte do rúry a pečte 20-25 minút dozlatista. Nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte na trojuholníky. Dobrú kráľovskú chuť!
VO FOTOGALÉRII si pozrite, čomu všetkému sa kráľ Karol III. stíha s manželkou Camillou pred korunováciou venovať.
Urobte si kráľovský obed podľa Dobrého jedla: