Cesta orecha k nám bola dlhá. Kedysi rástol v Iráne a Kirgizsku, ale k nám sa tento kráľovský strom dostal z Česka. Do záhrad kráľa Karla IV. ho priviezli z Vlách – to bolo dávne pomenovanie Talianska, takže hneď je vysvetlené, prečo sa volá vlašský.

VLAŠSKÝ ORECH

1. Do plnky
Inovujte. Plnku do kurčaťa alebo morky ozvláštnite slaninkou a nasekanými vlašskými orechmi.

2. V šaláte
Orechy pridajte do zeleninového šalátu alebo k restovanej zelenine. Hodia sa tam skvele.

3. Ako dip
Šupnite do mixéra orechy, uvarenú šošovicu, petržlenovú vňať, trochu tymianu, cesnak, cibuľu, olej, soľ a korenie. Dip oceníte k pečenému mäsu.

4. Do medu
Naložte jadrá orechov do medu. Nepokazia sa a budete mať výbornú pochúťku.

5. Do rožtekov
Babičkina klasika. Voňavé rožteky zasnežené cukrom si upečte podľa nášho receptu.

Kategórie