objednať časopis
všetky kategórie

Hoci sa dožila nádherného veku a roky sa tešila pevnému zdraviu, za kráľovnou Alžbetou napriek tomu smúti celý svet. Toto boli tajomstvá jej jedálnička!

Alžbeta zasadla na trón v roku 1952 a odvtedy zvládala náročný program a neustále cestovanie po svete. Kráľovná bola najdlhšie vládnucou panovníčkou na anglickom tróne a celý svet si ju bude pamätať ako štýlovú a energickú dámu. Za svoje pevné zdravie vďačila aj striktnému jedálničku, ktorý roky dodržiavala nielen ona, ale aj celá kráľovská rodina.

Miňo Macuľa so svojou tortou pre kráľovnú
Čítajte viac
Cukrár Miňo stihol upiecť TORTU PRE ALŽBETU II.: Prezradil nám viac!

V praxi to fungovalo tak, že personál paláca pripravil menu, ktoré panovníčka musela schváliť a jedlo sa snažila naplánovať veľmi starostlivo, tri dni vopred. Základným pravidlom bolo, že kuchári do jedál nesmeli pridávať cibuľu ani cesnak a v Alžbetinom jedálničku by ste len márne hľadali aj cestoviny. Kráľovná ich kvôli škrobu úplne odmietala takisto ako aj zemiaky.

Kráľovná nepohrdla pohárikom.
Kráľovná nepohrdla pohárikom.
Zdroj: WPA Pool

Celá rodina mala takisto prísne zakázané jesť morské plody, keďže pri ich konzumácii hrozilo riziko vážnych alergických reakcií. Podávať sa nesmela ani ryba, keďže kostičkou sa raz takmer zadusila kráľovná matka. Pri vajíčkach bola Alžbeta vyberavá, jedlá pre ňu mohli byť pripravované iba zo slepačích vajec výhradne s hnedou škrupinkou alebo prepeličie. Striktne dodržiavala princípy zdravej výživy, konzumovala sezónne ovocie a zeleninu. Milovala mango, ktoré jej dovážali až z Thajska a Egypta a ak si chcela zamaškrtiť, dopriala si tmavú čokoládu.

Jedálny lístok kráľovnej Alžbety:

  • Pred raňajkami pila čaj Earl Grey bez cukru so sušienkami.
  • Typické raňajky obsahovali ovocie a cereálie, občas toast s marmeládou. Pri zvláštnych príležitostiach si dopriala anglické miešané vajíčka so slaninou a hľuzovkami.
  • Pred obedom si dala pohárik džinu, do ktorého bol pridaný aromatizovaný aperitív Dubonnet.
Krájanie torty bola špecialita kráľovnej. Túto krájala pri príležitosti tohtoročného 70. výročia jej vlády.
Krájanie torty bola špecialita kráľovnej. Túto krájala pri príležitosti tohtoročného 70. výročia jej vlády.
Zdroj: WPA Pool/Getty Images
  • Obed mávala vždy o 13. hodine v podobe mäsa a zeleninovej prílohy. Kráľovná sa vyhýbala kombinovaniu bielkovín so sacharidmi.
  • Popoludní zvykla piť čaj s krémovým zákuskom alebo sendvičom.
  • Na večeru konzumovala mäso pochádzajúce z miestnych fariem so zeleninovou prílohou.
  • Po večeri si dala za pohárik kvalitného vína.
  • Pre potešenie si dala horkú čokoládu.

Kráľovské hostiny pod taktovkou Alžbety II. boli vždy pompézne. Pokochajte sa zábermi z nich v našej galérii TU!

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Adela Vinczeová
Čítajte viac
Raňajky celebrít: Čím začína deň Adela, Dara, Zora a ďalšie známe tváre?
Svadobná hostina po desiatich rokoch.
Čítajte viac
Sisa Sklovská má prekvapivo elegantnú KUCHYŇU a parádny recept na nadýchané LANGOŠE!
Marianna má so synom krásny vzťah.
Čítajte viac
U Marianny Ďurianovej sa oslavovalo: Takúto TORTU dopriala mužovi svojho života!
Opečený chlieb vo vajci
Čítajte viac
Recepty na NAJCHUTNEJŠIE RAŇAJKY: Bundás kenyér, nátierky, lančmít, palacinky...
Figový krehký koláč
Čítajte viac
Dokonalý KREHKÝ TART: Koláč rôznych chutí a farieb