Eva Polomská

archív

Z mojej špajzy: U Evy Polomskej v jej talianskej kuchyni

Je jediná žena, ktorá sa dostala do rebríčka našich najlepších šéfkuchárov.

Uznanie v prevažne „pánskej“ brandži si získala svedomitou prácou v rodinnej reštaurácii Sotto Ristorante, ktorú vedie spolu s bratom – varí však iba ona. Ak teda ľúbite kvalitnú taliansku kuchyňu ako Eva a cez prázdniny mierite do Slovenského raja, určite si urobte zastávku v Spišskej Novej Vsi. Reštaurácia Polomských je otvorená iba štyri a pol dňa v týždni a nie je veľká, takže si miesto radšej vopred rezervujte.

Moja topka

... je chobotnica. Mam veľmi rada jej chuť. Najčastejšie ju varím vo vode s citrónom, cibuľou a badiánom. Potom šup s ňou do šalátov! Alebo ju ugrilujem, prípadne pridám do cestovín.

Chobotnica
Chobotnica
Zdroj: Shutterstock.com

Pestujeme

V našej záhrade pri reštaurácii mám poruke všeličo, špeciálne však milujem čerstvé bylinky. Napríklad šalviu, ktorá sa perfektne hodí do syrových omáčok.

Domáce!

Aj naše vajíčka sú z overeného chovu. Musím povedať, že si na ne naozaj potrpím, keďže ich spracúvam do domácich zmrzlín, dezertov, krémov.

vajíčka
vajíčka
Zdroj: Shutterstock

Moje múzy

Ak varím alebo pečiem podľa receptu, tak iba v prípade, že je od mojej babičky či maminy. Tie sú dokonale odskúšané. Variť som začala práve vďaka mojej babičke, vynikajúcej kuchárke.

Naša pec

Je na drevo a vyrobil ju môj otec. Pečieme v nej takmer všetko – chlieb, pizzu, mäso aj zemiaky. Dobroty z nej chutia úplne inak. Fantasticky!

Pečivo
Pečivo

Pomocníčka

Šľahačková fľaša Hendi je super vecička. Servírujem ňou omáčky, lebo im dodáva úžasnú ľahkosť.

Môj doping?

Každé ráno pred prácou behám 8 kilometrov v lesoch Slovenského raja. A potom vypijem 3 kávy.

Letný šalát z chobotnice

Letný šalát z chobotnice
Letný šalát z chobotnice
Zdroj: shutterstock

3 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

SUROVINY

  • 300 g uvarenej chobotnice
  • 2 krajce chleba
  • 400 g cherry paradajok
  • 150 g olív (čierne vykôstkované)
  • za hrsť bazalky (len lístky)
  • 1 lyžička oregana
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • morská soľ
  • olivový olej

POSTUP

  1. Chlieb nakrájajte na malé kocky, opečte na troche oleja a osoľte. Chobotnicu aj paradajky takisto nakrájajte na malé kocky a premiešajte s vychladnutými krutónmi. Pridajte olivy, nakrájanú alebo natrhanú bazalku, oregano, nastrúhaný cesnak a olivový olej. Osoľte a dobre premiešajte. Počkajte, kým paradajky pustia šťavu, a môžete podávať.