U Tomáša Lysého

OLES CHERESKO

KRÁĽ RÝB: Nazreli sme do špajzy Tomáša Lysého

Talentovaný kuchár 2019 vedie už piaty rok IASAI Food Bar v Bratislave, jednu z top ázijských reštaurácií na Slovensku.

Predtým pôsobil roky ako sušimajster v ďalšom, často oceňovanom podniku Fou Zoo. Rešpekt medzi hosťami reštaurácie, ale aj kolegami z brandže si vyslúžil svojím kuchárskym talentom a tiež prístupom k surovinám, ktoré považuje za kľúčové. „Tuniak vylovený v stredu v Španielsku, ‚pristane‘ vo štvrtok ráno priamo na našom stole. Pri príprave špecialít zo surových rýb je totiž nevyhnutné, aby boli spracované maximálne do 48 hodín od vylovenia. Je okolo toho veľa telefonátov, mailov, zariaďovačiek, no rozhodne mi to všetko stojí za to.“

Kráľ rýb

Tuniaka modroplutvého kupujem zo španielskeho Balfega, kde ho chytajú priamo na udicu, a najmä nekŕmia umelo. Čerstvé plátky krájam na sašimi alebo suši.

Milujem ryžu!

Najlepšia príloha na svete chutí na tisíc spôsobov. Uprednostňujem guľatozrnnú, ktorá je tiež vhodná do suši. Z Japonska si objednávam kultovú košihikari.

Ryža
Ryža
Zdroj: Shutterstock