Ilustračné foto.

Shutterstock.com

Kapustnica na Vianoce stále vedie

Slovenské Vianoce boli vždy plné rituálov. Všetky sa týkali zdravia a úrody. Niektoré zvyky zanikajú, ale niektoré zostávajú.

Doteraz sa zachovali oblátky, med, cesnak či štedrovečerné jedlá. Väčšina z vás má vianočnú polievku, rybu i opekance. Aj stromčeky sa niekedy zdobili jabĺčkami i orieškami, no dnes je to inak. Ozdoby sú rôzne a každý si vyberie zo širokej ponuky. Ak chcete vaše tradície zachovať, musíte ich odovzdať aj mladšej generácii. Pozrime sa spoločne na vianočné polievky a nájdime medzi nimi kráľovnú.

Štedrovečerné polievky kedysi
Je to tá vaša či tá naša? Na túto otázku si všetci odpovedia rovnako, lebo je to práve tá ich. Aj vianočné polievky prešli rôznymi zmenami. Každý región mal tú svoju a nie vždy to bola len kapustnica.

V niektorých regiónoch bola hríbová, inde strukovinová, rybacia či mliečna. Na východnom Slovensku to bola kyslá obilninová polievka tzv. kyseľ. Záhorie obľubovalo kyslú šošovicovú polievku. Na Spiši sa jedla kyslá hubová polievka a v okolí Nitry to bola mrvancová.

Vedeli ste, že…
… Vianoce sa slávili od stredoveku? Počas adventu sa držal pôst a vianočná večera bola bezmäsitá. Výber jedál bol pestrý, ale pre každého len za lyžičku. Aj vianočné polievky boli v rôznych kútoch Slovenska rozdielne.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Shutterstock.com

Vôňa kapustnice nesmie chýbať
Atmosféru Štedrého dňa dotvára aj vôňa kapustnice. Obľubujú ju malí i veľkí. Nesmie chýbať na stole v mnohých rodinách. Varíte ju na sporáku alebo vonku v kotle? Samozrejme, závisí od vašich podmienok. Určite však práve tá vaša je tou najlepšou.

Niektorí sa možno držia rodinných tradícií a varia úplne inú polievku. Štedrovečerné menu bolo spojené aj s náboženskými tradíciami. V evanjelických rodinách sa pôst nedržal. Na stole bolo aj mäso a polievka bola síce kapustnica, ale s mäsom.

Zdravie, ktoré rastie v záhradách
Ľudia odpradávna vedeli, že zdravie im rastie v záhradách. Aj kapusta mala v ľudovom liečiteľstve svoje miesto. Jedlá, ktorých základom je kapusta sú rozšírené najviac na Záhorí. Záhorácka kyslá kapusta je považovaná za najkvalitnejšiu.

Hlavne stupavské zelé sa môže popýšiť touto prestížou. Všetci, ktorí sa zaoberajú pestovaním kapusty sa najviac prezentujú na podujatí Dni zelá, ktoré bývajú začiatkom októbra. Vždy sa tu koná aj súťaž o najlepšiu kapustnicu. Vtedy sa však varí taká, do ktorej sa dáva klobása a údené mäso. S pôstom to veru nemá nič spoločné.

Vianoce už klopú na dvere
Väčšina rodín u nás varí kapustnicu, ale podľa vlastného receptu. Spôsob prípravy sa líši nielen v mestách, ale aj u vašich susedov. Neveríte? Spýtajte sa ich, ak sa prisťahovali z inej časti Slovenska.

Všetci však majú jeden základ a tým je kvasená kapusta. Či bude s mäsom alebo bez mäsa, to závisí od vašich tradícií. Najlepšia je ale vždy na druhý či tretí deň. Pridávajú sa do nej rôzne ingrediencie.

Ak ste kapustnicu ešte nevarili, alebo sa vám tá vaša nikdy nepodarí podľa predstáv, vyskúšajte si uvariť kapustnicu podľa videa od šéfkuchára Marcela Ihnačáka. Uvidíte celý postup prípravy a aj konkrétne produkty, ktoré v recepte použil. Všetky použité suroviny sú z obchodu Lidl, takže si viete nakúpiť presne to isté. Navyše, vďaka pravidelným Lidl letákom, môžete väčšinu produktov nakúpiť za zvýhodnené ceny.

TIP
Ak sa ženy presťahovali po svadbe do iného kraja, možno sa prvá manželská hádka objaví práve pri kapustnici. Aby ste sa jej vyhli, urobte kompromis. Jeden druh uvarte na Vianoce a druhý na Silvestra. Dajte si záležať a možno po ochutnávke sa na druhý rok bude jesť len tá vaša.

Zhrnutie
Aj na našom stole sú dva druhy kapustnice. Máme aj bezmäsitú s hubami a mrveničkou, ale aj záhorácku s klobásou. Ako je to u vás? Verím, že to máte doriešené a vybrali ste si tú najlepšiu. Rodina je pohromade, a to je to hlavné. O chvíľu si aj vy sadnete k štedrovečernému stolu a všetky tie prípravy a zhon budú za vami. Určite máte aj vy svoju kráľovnú medzi vianočnými polievkami.