Ružičkový kel

Dobré jedlo/Laura Witteková

Januárové DOBROTY: Tieto musíte mať na stole stoj čo stoj!

Hviezdy januárovej sezóny, ktoré to sú?

Granátové jablko

Granátové jablko
Granátové jablko
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Lásku alebo šťastie?

Adam s Evou preň museli opustiť raj, grécki liečitelia ním zvyšovali potenciu, keď bolo treba, a nádhernej Afrodite ho daroval syn trójskeho kráľa, aby ju pasoval za najkrajšiu zo všetkých bohýň. Jedno z najstarších ovocí na svete má vraj silné, magické účinky už od nepamäti, privoláva lásku a večnú mladosť, no podľa výskumov z našej doby skutočne dokáže „produkovať“ šťastie. Jeho jadierka sú totiž plné antioxidantov, polyfenolov, ktoré podporujú vyplavovanie sérotonínu, hormónu šťastia. Okrem toho zásobia dennou dávkou céčka, béčkami a tiež draslíkom, prospešným pre zdravé srdce a cievy.

Ak je pre vás granátové jabĺčko úplnou novinkou, v obchode vyberajte kúsky s hladkou červenožltou alebo tmavočervenou šupkou, tie sú akurát zrelé. Doma ich rozrežte a obe polovice pobúchajte zhora vareškou – rubínové jadierka tak vypadnú rovno do misky. Jedzte ich len tak, posypte nimi svoju rannú jogurtovú misku. Horkastá dužina a šupa obsahujú veľa trieslovej kyseliny, takže vám budú chutiť, iba ak ich hodíte aj s jadierkami do odšťavovača. Domáci elixír ešte pre istotu dochuťte lyžičkou medu.