Každý z receptov môžete obohatiť vlastnými nápadmi.

Shutterstock

Hviezdy sezóny: Zbožňované VAJÍČKO, špenát a...

Hviezdy aprílovej sezóny, spoznajte ich...

Vajce

Vajcia
Vajcia
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Taká krehká múza

Tiež zbožňujete variabilnosť tejto prastarej suroviny, ktorá má svoj jasne vyhradený pľac takmer v každej chladničke? Okrem toho, že patrí medzi najkonzumovanejšie potraviny na celej zemeguli, stojí za niekoľkými kultovými počinmi vo svetovej gastronómii. Tak napríklad, jedno obyčajné newyorské vajce bolo hlavnou inšpiráciou pri zrode slávneho receptu Benedikt. Vyberaná hostka topkovej reštaurácie Delmonico, volala sa LeGrand-Benedictová, si raz vypýtala špeciálne raňajky – absolútne vajíčkové, ale ľahučké, nie na oleji, ako obvykle.

Samozrejme, že jej šikovný šéfkuchár Charles Ranhofer, vyhovel. Ako vždy. Recept na pošírované vajce s jemnou holandskou omáčkou neskôr zapísal do svojej kuchárskej knihy Labužník (1860). A keď s čisto vajíčkovým ránom otáľate, lebo vás straší cholesterol, potešia vás výsledky najnovších výskumov, ktoré vyvracajú obavy z jeho zvyšovania. Vedci prišli na to, že ak z potravy prijmete viac cholesterolu, vaša pečeň ho automaticky vyrobí menej. Dobré, nie?