Aby sme boli celkom presní. Trdelník je i nie je náš. Skalický trdelník má chránené označenie pôvodu v rámci EÚ.

Toto pomenovanie sa nikde inde, len v presne špecifikovanej oblasti na Záhorí, použivať nemôže. To, aby koláč  z kysnutého cesta namotaného na drevený valec piekli aj inde, zakázané nie je. A tak sa dutá sladká maškrta ako trdelník pečie v Čechách, ako kürtöskalács v Maďarsku, baumkuchen v Nemecku alebo ako chimney cake  v New Yorku či hocikde na svete.

Praha je Staré město a .. trdelník.
Praha je Staré město a .. trdelník.

Trdelník si však žije svoj život ako bláznivá lahôdka - z pôvodného valca sa stal veľký kornút kopcom "nadupaný", zmrzlinou, lesným ovocím, šľahačkou, obsypaný  čokoládou, orechmi, cukrovým sypaním, trubičkami, keksíkmi, hocičím, po čom vám maškrtný jazyk zapišti. Už asi nevypátrame, kde sa ako prví rozhodli piecť túto plnenú kalorickú bombu, ale V Prahe sa uchytil až nad mieru.  Trdelníky rozvoniavajú po celom historickom centrea  aby mu dodali punc dávnej autenticity, má pomenovanie "staročeský". 

Pozrite si v galérii, ako vyzerá  kalorická bomba v českom podaní.

Kategórie

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil