Špaldová kaša s medom

archív F.O.

Boli sme u Filipa Ondrušeka v jeho kuchyni spätej S PRÍRODOU

Namiesto parmezánu strúham na jedlo sušeného jesetera. Ako sušiť ryby, som odkukal na Islande, ale veľa ma o tom naučil aj môj múdry dedko.

„Od malička som spätý s prírodou. Mama s babkou ma brávali do lesa, a vždy, keď niečo zaujímavé odtrhli, dali mi ochutnať... odvtedy ma baví spájať chute čerstvých, lokálnych surovín. Napríklad taká zmrzlina z lopúchových listov, ktorú som si urobil včera. To bola mňamka.“

Kreatívny Filip (24) má už teraz za sebou stáže v dvoj- a trojhviezdičkových michellinských podnikoch (Konstantin Filippou vo Viedni, Central v Peru, Azurmendi v Španielsku, Brae v Austrálii), varil dokonca pre princa zo Saudskej Arábie. „Cez koronu kuchtím na Slovensku po slovensky, napríklad pre predajne potravín, ako je Starý otec, U Ňaňa, Svet bedničiek. Po nej rád prídem, navarím aj porozprávam o jedle hocikde na svete...“

Radšej červená

Mám rád túto kapustu! Nakladám si ju do súdka ako klasickú a potom podávam napríklad k mäsovým guľkám alebo ňou naplním tatarčané pirohy.

Iba čerstvé

Huby nesuším, lebo tak prichádzajú o svoje vzácne enzýmy. A môj dvorný dodávateľ, výnimočný hubár Juraj Ilavský mi zoženie čerstvé kúsky aj v treskúcej zime. Teraz sa teším na uchovca bazového a plamienku zimnú.

Zimný kel

Zimný kel
Zimný kel
Zdroj: Shutterstock

Je perfektný do šalátov, v ktorých si rozumie so zimnými hubami. Oblanšírujte ho, pridajte restovaného uchovca alebo plamienku, osoľte, pokvapkajte repkovým olejom a máte skvelý rýchly obed.

Môj guru

Môj guru
Môj guru
Zdroj: archív F.O.

Varenie so spontánnym Anthonym Bourdainom si pustím vždy, keď potrebujem nakopnúť. Už tu s nami, žiaľ, nie je, ale pre mňa zostal navždy.

Na moje korenie

Tento sklený mlynček je krásna ručná práca. Meliem v ňom čerstvé bylinky, ktoré používam celoročne. Korenie si tak miešam, ako sa mi práve zachce.

Je rozkošný!

Všakže? Maličký súdok som si dal vyrobiť práve na nakladanie červenej kapusty. Sťahujem ho všade so sebou.

Netreba veľký

Tento mini gril z Japonska ku mne cestoval veľmi dlho. A keď konečne dorazil, bol som šťastný ako blcha.