„Od malička som spätý s prírodou. Mama s babkou ma brávali do lesa, a vždy, keď niečo zaujímavé odtrhli, dali mi ochutnať... odvtedy ma baví spájať chute čerstvých, lokálnych surovín. Napríklad taká zmrzlina z lopúchových listov, ktorú som si urobil včera. To bola mňamka.“
Kreatívny Filip (24) má už teraz za sebou stáže v dvoj- a trojhviezdičkových michellinských podnikoch (Konstantin Filippou vo Viedni, Central v Peru, Azurmendi v Španielsku, Brae v Austrálii), varil dokonca pre princa zo Saudskej Arábie. „Cez koronu kuchtím na Slovensku po slovensky, napríklad pre predajne potravín, ako je Starý otec, U Ňaňa, Svet bedničiek. Po nej rád prídem, navarím aj porozprávam o jedle hocikde na svete...“
Radšej červená
Mám rád túto kapustu! Nakladám si ju do súdka ako klasickú a potom podávam napríklad k mäsovým guľkám alebo ňou naplním tatarčané pirohy.
Iba čerstvé
Huby nesuším, lebo tak prichádzajú o svoje vzácne enzýmy. A môj dvorný dodávateľ, výnimočný hubár Juraj Ilavský mi zoženie čerstvé kúsky aj v treskúcej zime. Teraz sa teším na uchovca bazového a plamienku zimnú.
Zimný kel
Je perfektný do šalátov, v ktorých si rozumie so zimnými hubami. Oblanšírujte ho, pridajte restovaného uchovca alebo plamienku, osoľte, pokvapkajte repkovým olejom a máte skvelý rýchly obed.
Môj guru
Varenie so spontánnym Anthonym Bourdainom si pustím vždy, keď potrebujem nakopnúť. Už tu s nami, žiaľ, nie je, ale pre mňa zostal navždy.
Na moje korenie
Tento sklený mlynček je krásna ručná práca. Meliem v ňom čerstvé bylinky, ktoré používam celoročne. Korenie si tak miešam, ako sa mi práve zachce.
Je rozkošný!
Všakže? Maličký súdok som si dal vyrobiť práve na nakladanie červenej kapusty. Sťahujem ho všade so sebou.
Netreba veľký
Tento mini gril z Japonska ku mne cestoval veľmi dlho. A keď konečne dorazil, bol som šťastný ako blcha.