Rozsiahlyvýskum vedcov z Harvardu na čele s epidemiologičkou Monicou Bertoia ukázal, že na tento mýtus ľudia môžu doplatiť nadváhou. Výskumníci skúmali súvislosti medzi zmenami v príjme konkrétneho ovocia a zeleniny zaznamenanými v stravovacích dotazníkoch vyplnených každé 4 roky a zmenami hmotnosti u 133 468 mužov a žien v USA, ktorých sledovali až 24 rokov.
Podľa ich výsledkov existujú konkrétne druhy zeleniny, z ktorých priberáte, alebo prinajmenšom vám bránia schudnúť. Organizmu je totiž viacmenej jedno, či zjete hamburger s vysokým glykemickým indexom, po ktorom cukor v tele vyletí rýchlo hore, a potom klesne, čo signalizuje šialeným hladom - alebo zeleninu s vysokým glykemickým indexom.
Ktoré to sú? No napríklad hrášok a fazuľa
Sladký hrášok je no-go zóna. Patrí k škrobovej zelenine, ktorá glykemický index môže zvýšiť. Rovnaký prípad sú fazuľky. Majú množstvo zdravotných benefitov, ale doprajte si ich radšej striedmo.