Nasušte ho! Zíde sa do omáčok, gulášov, polievok...

Na majorán sme sa pýtali známej bylinkárky Anky Kopáčovej z Vrbového.

Ako najlepšie zberať majorán?

Do jedál ho strihám ešte pred kvitnutím, na liečebné účely zase v plnom kvete. Keď vám rastie vonku, ideálne je podstrihnúť ho za pekného slnečného počasia, najlepšie doobeda, asi 5 cm od zeme. 

Pridávajte ho do polievok, kapustnice, gulášov...
Pridávajte ho do polievok, kapustnice, gulášov...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Väčšina z nás ho suší. Ako to urobiť, aby nám do jedál vydržal čo najdlhšie?

Dobre ho preperte pod tečúcou vodou a sušte v prievane v tenkej vrstve. Občas ho pootáčajte. Keď je usušený, dajte ho medzi biely baliaci papier a povalcujte valčekom. Lístočky sa oddelia od stoniek. Stonky však nevyhoďte, zídu sa vám do čaju. Lístky potom zomeľte v kávovom mlynčeku, nechajte ich vychladnúť a uložte do uzatvárateľného pohára. Vyberajte z neho do omáčok, gulášov, polievok – ja si napríklad neviem bez majoránu predstaviť fazuľovú s hrubými slížmi.

Majorán

Majorán je veľkým pomocníkom hlavne pri ochoreniach dýchacích ciest a tiež skvelou prevenciou proti nachladnutiu. Pomáha odstraňovať kašeľ a uvoľňuje hlieny.
Majorán Majorán je veľkým pomocníkom hlavne pri ochoreniach dýchacích ciest a tiež skvelou prevenciou proti nachladnutiu. Pomáha odstraňovať kašeľ a uvoľňuje hlieny.
Zdroj: Shutterstock

A čo jeho liečebné účinky? Komu najviac pomôže?

Majorán obsahuje silicu, triesloviny, enzým linalool, kyselinu askorbovú, takže má protizápalové a dezinfekčné účinky, podporuje trávenie, vyháňa parazity z organizmu, tlmí menštruačné bolesti. Majoránová masť vám dobre poslúži pri zväčšených uzlinách a opuchnutých žľazách, kúpeľ z majoránu upokojí nervy. Naň je vhodný ocot z majoránu, ktorý však využijete aj v kuchyni.

Kategórie