Zaujímavé informácie o vločkách priniesol portál Zdravie.
Takto sa vyrábajú
Super zdravá potravina nabitá bielkovinami, železom, vápnikom, vitamínmi B a E sa vyrába olúpaním a očistením ovsených zŕn. Tie sa potom naparia, lisujú a sušia. Zbavia sa nečistôt, pliev, ale aj enzýmov, ktoré spôsobujú ich horkastú chuť. Tá vás môže vyrušiť aj vtedy, ak vločky nie sú už veľmi čerstvé. Ich kvalita závisí od spôsobu spracovania, ale aj od druhu ovsa. Vybrať si môžete jemné alebo hrubé i bezlepkové vločky, ktoré sa vyrábajú oddelene od ostatných obilnín a kúpite ich najmä v predajniach so zdravou výživou. Hladina lepku závisí od pestovania a technológie spracovania zrna, keď prirodzene bezlepkový ovos prichádza do kontaktu s inými obilninami a lepkom sa „nakazí“. V takom prípade by mala byť na obale uvedená jeho prítomnosť.