Mrazenie je finančne nenáročný a rýchly spôsob konzervovania potravín. Podľa viacerých štúdií sa v nich aj po roku mrazenia nachádza asi 80 percent pôvodného obsahu vitamínov a minerálov, čo je v porovnaní s ostatnými metódami konzervovania skvelé číslo. Navyše netreba pri tom použiť žiadne zdraviu škodlivé konzervačné látky a prísady, vďaka čomu mrazenie patrí medzi najšetrnejšie a najzdravšie spôsoby konzervovania. Rôzne druhy zeleniny však majú odlišný spôsob spracovania pred samotným zmrazením. Preto ak si chcete aj po odmrazení vychutnať ich kvalitu, treba dodržať zopár zásad.
Dôležitá príprava
Vždy mrazte kvalitné a čerstvé plody, bez viditeľného poškodenia alebo plesní. Keďže pri dlhšom skladovaní (aj v chladničke) sa vitamíny postupne vytrácajú, zberajte len toľko úrody, koľko dokážete okamžite spracovať, a ihneď ju zmrazte. Samozrejme, zeleninu aj ovocie treba najskôr správne očistiť a pripraviť.
Toto nie!
Listová zelenina, melóny, zemiaky, baklažány, cibuľa či zeler nie sú vhodné na mrazenie. Tekvicu, cuketu a šalátové uhorky mraziť môžete, ale dobré je ich nastrúhať alebo nakrájať na kolieska. Tú istú zeleninu nikdy nezmrazujte (po rozmrazení) znova.
Ako blanšírovať zeleninu sa dozviete na ďalšej strane >>>