Oriešková bábovka s brusnicami
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MIN, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Petra Bošanská
POTREBUJETE:
- 175 g zmäknutého masla
- 220 g krupicového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 5 vajec
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice rumu
- 200 g polohrubej múky
- 200 g hrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 125 g mletých lieskových orieškov
- 100 g pokrájaných sušených brusníc
- maslo na vymazanie a hrubá múka na vysypanie form
- sušené brusnice na ozdobenie
Na polevu:
- 100 g bielej čokolády
- 40 g masla
POSTUP:
- Bábovkovú formu dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Zmäknuté maslo s krupicovým a vanilkovým cukrom vymiešajte do hustej peny. Postupne zašľahajte žĺtky, pridajte smotanu a rum.
- Po častiach zapracujte zmes polohrubej a hrubej múky, kypriaceho prášku a orieškov. Nakoniec primiešajte tuhý sneh z bielkov a brusnice. Cesto nalejte do formy a pečte 40 minút pri teplote 160 °C.
- V teplom vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom a dobre premiešajte. Bábovku po miernom vychladnutí vyklopte z formy a po vychladnutí polejte vlažnou čokoládovou polevou a posypte pokrájaným brusnicami.
Bábovky i sladké chlebíčky vám zavoňajú aj VO FOTOGALÉRII. Kliknite tu!
Alebo si upečte dobrý koláč podľa našich receptov: