Rozmarín nemôže chýbať v žiadnej kuchyni. Vďačná a nenáročná bylinka sa skvelo hodí ku grilovanému, či pečenému mäsu, zemiakom, môžete ho dať do koláča, ale aj do vína!

Rozmarín posilňuje cievy, zvyšuje krvný tlak a zlepšuje krvný obeh. Podporuje imunitu, priaznivo pôsobí na trávenie, odstraňuje plynatosť a pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu. Čaj z neho má značné močopudné a potopudné účinky. Používa sa aj zvonka, pretože vie dobre čistiť pokožku. Naučíme vás, ako jednoducho sa z neho dá pripraviť liečivý nápoj s vínom.

Rozmarínové víno pomôže vášmu zdraviu a aj výborne chutí.
Rozmarínové víno pomôže vášmu zdraviu a aj výborne chutí.
Zdroj: Profimedia

Rozmarínové víno

Potrebujete:

  • čerstvé lístky rozmarínu
  • červené víno
  • uzatvárateľnú nádobu alebo fľašu

Postup:

  1. Čerstvé lístky rozmarínu nakrájajte nadrobno. Nasypte ich do uzatvárateľnej nádoby približne do štvrtiny.
  2. Dolejte nádobu červeným vínom. Nádobu dobre uzavrite a občas ju pretraste.
  3. Víno macerujte aspoň jeden mesiac. Potom ho preceďte a nalejte do fľaše. Dajte si na zdravie dúšok vína ráno aj večer, ideálne nalačno.

Rozmarín lekársky sa opatí mať doma. Pestovať ho môžete v záhrade aj v črepníku. Na zálievku si nepotrpí, preto je potrebné zalievať ho opatrne, keďže zle znáša preliatie. Dariť sa mu bude viac v polotieni ako na priamom slnku. Rozmarín tiež neznesie mráz. Ak ho pestujete v črepníku na zimu ho treba preniesť do miestnosti s teplotou okolo 10 stupňov. Rastlinku v záhrade treba pred mrazom chrániť čečinou či kompostom.

Obľúbená bylinka výborne dochutí rôzne pokrmy a zaujímavú arómu dodá aj koláču. Tipy na jedlá s rozmarínom nájdete v našej galérii TU!
Tekvicová panvička
Čítajte viac
TEKVICOVÉ HODY: Vyskladali sme z nej menu NA VÍKEND