Jasné, záviny, slimáky alebo osie hniezda pečieme po celý rok, ale teraz, keď vypukli fašiangy, kysnuté dobroty jednoducho musíme :) A vy?

„Záviny mojej maminky milujeme všetci. U nás sa pečú na každý sviatok. Cesto je krehučké a plnka krásne voňavá," usmieva sa talentovaná blogerka Karin Matická. 

Páči sa,tu je jej skvelý rodinný recept:

Sviatočný orechovník a makovník

2 NOHY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 30 MINÚT

Na kvások:

  • 100 ml mlieka
  • pol kocky droždia
  • veľká štipka kryštálového cukru

Na cesto:       

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 1 a pol lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 žĺtok na potretie

Na orechovú plnku:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
  • 1 lyžica medu
  • 50 ml horúceho mlieka

Na makovú plnku:

  • 200 g mletého maku
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
  • 1 lyžica medu
  • 50 ml horúceho mlieka

POSTUP:

  1. Najprv pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko s droždím aj cukrom a nechajte 15 minút vzísť.
  2. V druhej mise zmiešajte múku, maslo, cukor, soľ a pridajte kvások. Cesto mieste rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a nezľaknite sa, aj veľmi tuhé. Nechajte hodinu odpočinúť pod utierkou (cesto však nevykysne).
  3. Zatiaľ pripravte obe plnky zmiešaním jednotlivých surovín.
  4. Cesto rozdeľte na dve časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnik veľkosti plechu. Po celej ploche natrite plnku. Zrolujte na dlhšej strane a boky zahnite.
  5. Záviny položte do plechu vystlaného papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom a pri 180 °C pečte 30 minút. Záviny popukajú, ale tak to má byť.

RECEPT na nadýchané KYSNUTÉ SLIMÁKY je na ďalšej strane...