„Záviny mojej maminky milujeme všetci. U nás sa pečú na každý sviatok. Cesto je krehučké a plnka krásne voňavá," usmieva sa talentovaná blogerka Karin Matická.
Páči sa,tu je jej skvelý rodinný recept:
Sviatočný orechovník a makovník
2 NOHY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 30 MINÚT
Na kvások:
- 100 ml mlieka
- pol kocky droždia
- veľká štipka kryštálového cukru
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla izbovej teploty
- 1 a pol lyžice práškového cukru
- štipka soli
- 1 žĺtok na potretie
Na orechovú plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
- 1 lyžica medu
- 50 ml horúceho mlieka
Na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
- 1 lyžica medu
- 50 ml horúceho mlieka
POSTUP:
- Najprv pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko s droždím aj cukrom a nechajte 15 minút vzísť.
- V druhej mise zmiešajte múku, maslo, cukor, soľ a pridajte kvások. Cesto mieste rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a nezľaknite sa, aj veľmi tuhé. Nechajte hodinu odpočinúť pod utierkou (cesto však nevykysne).
- Zatiaľ pripravte obe plnky zmiešaním jednotlivých surovín.
- Cesto rozdeľte na dve časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnik veľkosti plechu. Po celej ploche natrite plnku. Zrolujte na dlhšej strane a boky zahnite.
- Záviny položte do plechu vystlaného papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom a pri 180 °C pečte 30 minút. Záviny popukajú, ale tak to má byť.
RECEPT na nadýchané KYSNUTÉ SLIMÁKY je na ďalšej strane...