Ryby patria medzi desať najzdravších potravín na svete. Ich mäso je ľahko stráviteľné a vo všeobecnosti obsahuje hodnotné bielkoviny. Aj kvôli nim sú ryby ideálne v prípade, ak si chcete vyladiť krivky. Bielkoviny vás výborne zassýtia a navyše stimulujú metabolizumus. Okrem toho ryby obsahujú zdravé tuky omega-3 a omega-6, vitamíny A, D a E, vápnik, horčík, fosfor a draslík. Morské ryby sú bohaté aj na jód. Ten poteší štítnu žľazu, ktorá ho potrebuje pre správne fungovanie. Jedálny lístok bohatý na ryby určite poteší každý imunitný systém.
Potešia srdce
Strava bohatá na mastné kyseliny omega-3 prospieva nielen srdcu a cievam, ale aj mozgu, kĺbom a nervom. Na podporu pamäti sa odporúča týždenne zjesť 2 až 3 porcie rýb. Keď ste mrzutá či bez nálady, naordinujte si rybacie dni. Ak je v tele nízka hladina kyselín omega-3, zároveň býva nízka aj hladina hormónu dobrej nálady – sérotonínu. Výskumy ukázali, že ženy, ktoré pravidelne jedia ryby, menej trpia depresiami a muži sú vraj pokojnejší.
Rybám sa poteší aj vaše srdce. Za všetkým sa skrývajú omega-3 mastné kyseliny. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, ale pôsobia preventívne aj proti srdcovej arytmii. Najvyššie hladiny nenasýtených mastných kyselín sú v morských rybách, ku ktorým patrí makrela alebo tuniak. Omega-3 mastné kyseliny navyše zmierňujú zápal a znižujú riziko jeho vzniku.