Nízkotučná strava môže viesť práve k zvýšeniu cholesterolu. Znížiť nielen cholesterol, ale aj krvný tlak a hmotnosť, by mala potravina, ktorá sa medzi ľuďmi teší veľkej obľube, informuje portál Zdravie.pluska.sk. Pritom mnohí si ju odopierajú v mylnom presvedčení, že im môže škodiť.
Slané mliečne
Výskum, ktorý urobila dublinská univerzita, sa týkal mliečnych výrobkov a ich vplyvu na ľudí vo veku od 18 do 90 rokov. Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli najviac mliečnych výrobkov, mali nižšiu hladinu cholesterolu, krvného tlaku aj nižšie BMI. Tieto čísla pritom odrážali aj konzumáciu mnohokrát zatracovaných slaných syrov.
Už predchádzajúce štúdie uvádzali, že nasýtené tuky zo syrov - teda tuky chápané ako nezdravé - pre špecifické zloženie živín cholesterol nezvyšujú. Vysvetlenie je také, že cholesterol z potravín sa v tele automaticky nepremieňa, keďže pečeň ho pravidelne spracúva.
Ďalší dôvod, prečo syr určite vrátiť na stôl, je vysoký obsah vápnika. Ten je dôležitý pre budovanie svalovej hmoty, ktorá zrýchľuje metabolizmus a spaľovanie tuku, najmä vnútrobrušného. Syry hrajú navyše pozitívnu rolu pre črevný mikrobióm v prospech baktérií rozkladajúcich sacharidy na mastné kyseliny, ktoré potom môžu znižovať hladinu cholesterolu.
Vysokotučné sú dobré
Podľa štúdie mali nižší BMI index konzumenti vysokotučných syrov. Za také sa považujú tie s obsahom tukov nad 40 %, napríklad gouda, ementál, bryndza, čedar, parmezán, plesňové syry ako niva či rokfort. Syry skúste konzumovať na úkor mäsa či sacharidových príloh a aspoň jednu porciu si doprajte pokojne každý deň.
Ak máte vysoký krvný tlak, množstvo konzumovaných syrov konzultujte s lekárom pre vyšší obsah soli.
So SYROM môžete pripraviť tie najchutnejšie jedlá. Pozrite si v GALÉRII >>>
V DOBROM JEDLE vždy nájdete overené recepty: