Zelená i biela špargľa má práve sezónu. Tak ju do polovice júna nepremeškajte a využite ako sa len dá!

Koláč so špargľou, s vajíčkom a proscuittom

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 25-30 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 plát rozvaľkaného lístkového cesta
  • 250 g riccotty
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • pol hrnčeka nastrúhaného kozieho syra
  • 2 lyžice bielych sezamových semiačok
  • 1-2 zväzky zelenej špargle
  • 5-6 plátkov proscuitta
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • 3-4   vajíčka uvarené na mäkko
  • za hrsť mladých rukolových výhonkov

POSTUP:

  1. Rúru vyhrejte na 220 °C a na dno plechu položte list papiera na pečenie. Na papier rozrolujte rozvaľkané lístkové cesto (ak máte lístkové cesto nerozvaľkané, urobte tak priamo na papieri na pečenie, bude sa vám  lepšie prenášať na plech) a okraje cesta zahnite smerom hore, aby plnka nevytiekla.
  2. Urobte plnku: V miske zmiešajte riccottu s oreganom, so syrom a podľa chuti osoľte, okoreňte. Plnku rozotrite na lístkové cesto po zdvihnuté okraje. Tie potrite olivovým olejom a celú plochu posypte sezamovými semiačkami. Na ne rozložte špargľu a plátky proscuitta, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  3. Koláč dajte piecť na 25-30 minút, aby okraje cesta pekne zozlatli.
  4. Upečený koláč vyberte z rúry, poukladajte naň rozkrájané uvarené vajíčka, pridajte zelenú rukolu, pokvapkajte olivovým olejom a môžete sa doň pustiť.