s

Shutterstock

STOP zlepeným cestovinám: Takto sa robia tie pravé, domáce!

Kým nebolo v obchodoch dostať cestoviny z tvrdej pšenice, vaľkali sme rezance, fliačky aj iné cestoviny najradšej doma.

Talianske mamy to robia dodnes. Majú síce rôznych pomocníkov, napríklad strojček na špagety alebo vykrajovačky na plnené cestoviny, ale aj tak dostali prívlastok domáce.  

s
Čítajte viac
CESTOVINY ako hlavné a sýte jedlo? Jasné, že špagety!

Základné cesto
Do správneho rezancového cesta patrí iba vajce a múka, presnejšie toľko múky, koľko jej vajíčko „zoberie“. Teda približne 100 g múky na 1 vajce. A nezabudnite pridať štipku soli. Niektoré gazdinky rady múku miešajú, napríklad dajú 70 hladkej a 30 g hrubej. Na začiatok vyskúšajte cesto iba z dvoch vajec. Jeho spracovanie je dosť náročné na kondíciu.

Môžete si pomôcť tak, že najprv zmiešate cesto robotom, potom pokračujete ručne, kým nevznikne vláčne cesto. Urobte z neho valček a rozrežte ho na dva menšie kúsky. Vyvaľkajte z nich čo najtenšie plátky cesta a nechajte trochu preschnúť. Pláty pozdĺžne nakrájajte alebo poskladajte, potom priečne krájajte nožom na rezance. Hrúbka závisí od vašej šikovnosti a, samozrejme, od účelu.

s
Zdroj: Shutterstock

Aký tvar?
Tvar cestovín určuje ich chuť, aj keď cesto je stále rovnaké. Inak chutia tie „vlasové“ v polievke, inak takzvané linguine – široké a dlhé talianske rezance. Tie sú na domácu prípravu bez strojčeka či formičiek asi najjednoduchšie. O čo chcete mať rezance širšie, o to môžete cesto pri vaľkaní nechať hrubšie. Nakrájané rezance je vhodné pred varením nechať trochu preschnúť. Prípadne si ich narobte do zásoby a uložte na suchom a tmavom mieste.

Kategórie