Už ste niekedy robili ŠÍPKOVÝ džem? Z jeho luxusnej chuti sa zbláznite

Šípkový džem

Trochu práce, ale výsledok stojí za to
Trochu práce, ale výsledok stojí za to

4 poháriky od detskej výživy

  • 1 kg šipok
  • 3 klinčeky
  • kúsok škorice
  •  trstinový cukor (alebo iné sladidlo podľa chuti)
  • 1 citrón
  • želírovací prípravok

POSTUP:

  1. Zo šípok odkrojte stopku a zostatok okvetia. Umyte ich, nayspte do hrnca a zalejte vodou, aby boli plody zakryté. Varte na miernom ohni asi hodinu, ak treba, dolievajte vodu a pravidelne miešajte.
  2. Do zmesi dajte pár klinčekov a kúsok škorice, keď budú šípky mäkké, korenie vyberte a pučidlom na zemiaky ich dobre popučte. Prepasírujte cez sitko alebo gázu, môžete aj dvakrát, aby bol džem jemný.
  3. Zmes nalejte do iného hrnca, pridajte cukor, citrónovú šťavu a želírovací prípravok podľa návodu. Povarte a naplňte do zaváracích pohárikov. Otočte hore dnom a máte nádherný džem s unikátnou chuťou, aký v obchode nekúpite.