Koľko sa ich vypestuje?

Shutterstock

Prvý raz NA HUBÁCH: Viete ako ich správne zbierať a skladovať?

Hubárskej sezóne počasie praje, košíky neostanú prázdne!

Prečo ich máme radi

  • Huby pripomínajú zvláštny druh zeleniny s vysokým podielom vlákniny. Zložením sa rôzne druhy húb líšia, ale priemerne všetky obsahujú 90 percent vody a významné množstvo bielkovín (proteínov).
  • Nízky obsah cukrov a tukov dáva hubám vlastnosti nízkokalorickej potraviny. Dva kilogramy tejto plodiny obsahujú toľko kalórií ako sto gramov šunky. Huby sú teda dobrou potravinou pre ľudí, ktorí si musia strážiť hmotnosť, nesmú však byť pripravené so smotanovou alebo s inou „tučnou“ omáčkou.
  •  V čerstvých, ale najmä v sušených hubách sa vyskytujú vysoké koncentrácie minerálov. Obsahujú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, síru a mnohé významné stopové prvky (takzvané nerastné vitamíny – zinok, meď, mangán, titán), ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. V hubách sú prítomné aj vitamíny skupiny B a antioxidanty. Veľmi dobré chuťové vlastnosti a typická vôňa sú podmienené prítomnosťou vzácnych aromatických látok. 
Huby
Zdroj: INSTAGRAM iwonaziomek

Na čo si dávať pozor

  • Pre chitín, z ktorého sú zložené ich bunkové steny, je trávenie húb v surovom stave veľmi problematické a môže spôsobiť závažné črevné problémy spojené s bolesťami. Niektoré vynikajúce huby sú surové jedovaté (napríklad podpňovky), preto sa musia pred konzumáciou uvariť.
  •  Niektoré jedlé huby môžu vyvolať otravu, ak sa po ich konzumácii napijete alkoholu. Najmä hnojník atramentový v kombinácii s alkoholom pôsobí jedovato!

huby
Zdroj: Shutterstock