Dali by ste si VAJÍČKA?
POŠÍROVANÉ VAJCIA BENEDIKT
Slávne vajcia benedikt.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Potrebujete:
- 2 vajcia
- voda
- 1 lyžica octu
- Na podávanie:
- 2 žemle
- maslo na potretie
- 2 plátky kvalitnej šunky
- rukola
- mladá cibuľka
Na holandskú omáčku:
- 150 g masla
- 2 žĺtky
- pol lyžice vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, korenie
POSTUP:
- Najprv urobte stratené vajcia: Vodu v hrnci priveďte do varu a prilejte do nej lyžicu octu. Do pohára rozbite vajíčko. Vo vriacej vode urobte vír, vlejte doň vajce a nechajte variť, kým bielok nestuhne – trvá to 3-4 minúty. Vajíčko vyberte a vložte do studenej vody. Pred podávaním ho môžete vložiť do teplej vody, aby sa ohrialo. Postup zopakujte aj s druhým vajcom.
- Žemle rozkrojte, potrite maslom a jemne opečte dochrumkava.
- Pripravte rýchlu holandskú omáčku: Maslo zohrejte na 100 °C. Do úzkej vyššej nádoby dajte žĺtky, vodu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a premixujte tyčovým mixérom. Keď sa suroviny pekne spoja, začnite prilievať horúce maslo. Teplo rozpusteného masla žĺtky uvarí a omáčka sa napení.
- Na opečenú žemľu položte plátok šunky, pridajte trochu rukoly a na ňu zohriate, osušené stratené vajíčko. Prelejte ho omáčkou, posypte mladou cibuľkou alebo bylinkami a môžete podávať.
Alebo radšej NIEČO SLADKÉ? Čítajte ďalej >>>