objednať časopis
všetky kategórie

Víkendové raňajky sú sladkou odmenou po uponáhľanom týždni. Vyberte si z našich receptov, čo vám najviac ide ráno na chuť a v pokoji si ich užite.

Dali by ste si VAJÍČKA?

POŠÍROVANÉ VAJCIA BENEDIKT

Slávne vajcia benedikt.
Slávne vajcia benedikt.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Potrebujete:

  • 2 vajcia
  • voda
  • 1 lyžica octu
  • Na podávanie:
  • 2 žemle
  • maslo na potretie
  • 2 plátky kvalitnej šunky
  • rukola
  • mladá cibuľka

Na holandskú omáčku:

  • 150 g masla
  • 2 žĺtky
  • pol lyžice vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1. Najprv urobte stratené vajcia: Vodu v hrnci priveďte do varu a prilejte do nej lyžicu octu. Do pohára rozbite vajíčko. Vo vriacej vode urobte vír, vlejte doň vajce a nechajte variť, kým bielok nestuhne – trvá to 3-4 minúty. Vajíčko vyberte a vložte do studenej vody. Pred podávaním ho môžete vložiť do teplej vody, aby sa ohrialo. Postup zopakujte aj s druhým vajcom.
  2. Žemle rozkrojte, potrite maslom a jemne opečte dochrumkava.
  3. Pripravte rýchlu holandskú omáčku: Maslo zohrejte na 100 °C. Do úzkej vyššej nádoby dajte žĺtky, vodu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a premixujte tyčovým mixérom. Keď sa suroviny pekne spoja, začnite prilievať horúce maslo. Teplo rozpusteného masla žĺtky uvarí a omáčka sa napení.
  4. Na opečenú žemľu položte plátok šunky, pridajte trochu rukoly a na ňu zohriate, osušené stratené vajíčko. Prelejte ho omáčkou, posypte mladou cibuľkou alebo bylinkami a môžete podávať.

Alebo radšej NIEČO SLADKÉ? Čítajte ďalej >>>