objednať časopis
všetky kategórie

Prečo je táto ZELENINA ZDRAVŠIA varená? Pripravte z nej tieto fantastické jedlá!

PARADAJKY

Paradajky by sme mali skladovať pri teplote nad 10 ºC, teda nie v chladničke.
Zdroj: Shutterstock

Chutia výborne surové ku chrumkavému pečivu či chlebu alebo v ľahkom letnom šaláte. Ale vaše telo získa najviac, ak ich zjete uvarené. Varením sa z paradajok uvoľňuje lykopén, významný karotenoid so silnými antioxidačnými a protirakovinovými účinkami, ktoré znižujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny.

„Tieto bleskové cestoviny varíme minimálne raz za týždeň – Lenka s Félixom ich milujú. Do omáčky, no takisto do paradajkovej polievky vždy pridávame za lyžičku cukru. Hoci sú cherry najsladšie zo všetkých druhov paradajok, pridaný cukor ich chuť ešte viac podčiarkne.“
Čítajte viac
Blesková PARADAJKOVÁ OMÁČKA: Aha, SUPER RECEPT máme priamo od známeho pestovateľa!

Skvelým nápadom ako spracovať paradajky je urobiť si z nich paradajkový pretlak alebo kečup. Takto si uskladníte zásoby rajčín aj na dlhšie obdobie, a potom z nich môžete pripraviť chutné jedlo kedykoľvek. Pripravte si z paradajok toto mimoriadne jednoduché jedlo:

Pečené paradajky s fetou

2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Zapečená feta s paradajkami.
Zapečená feta s paradajkami.
Zdroj: Shutterstock

POTREBUJETE:

  • 300 g cherry alebo koktejlových paradajok
  • 1 syr feta
  • zmes sušených alebo čerstvých byliniek
  • 10 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • soľ, farebné mleté korenie
MAĎARSKÉ
Čítajte viac
Nie je lečo ako lečo: 5 zaujímavých RECEPTOV z paradajok, papriky a cibule

POSTUP:

  1. Umyté paradajky vložte do zapekacej misy tak, aby do stredu vošla tehlička fety.
  2. Fetu z oboch strán potrite zmesou oleja a byliniek a vložte k paradajkám. Tie tiež pokvapkajte olejom, trocha osoľte, okoreňte a posypte bylinkami.
  3. Nakoniec medzi paradajky uložte neošúpané strúčiky cesnaku. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 20 minút.

Zaujímavé informácie o inej obľúbenej zelenine nájdete na ďalšej strane >>>

Kategórie