PARADAJKY
Zdroj: Shutterstock
Chutia výborne surové ku chrumkavému pečivu či chlebu alebo v ľahkom letnom šaláte. Ale vaše telo získa najviac, ak ich zjete uvarené. Varením sa z paradajok uvoľňuje lykopén, významný karotenoid so silnými antioxidačnými a protirakovinovými účinkami, ktoré znižujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny.
Skvelým nápadom ako spracovať paradajky je urobiť si z nich paradajkový pretlak alebo kečup. Takto si uskladníte zásoby rajčín aj na dlhšie obdobie, a potom z nich môžete pripraviť chutné jedlo kedykoľvek. Pripravte si z paradajok toto mimoriadne jednoduché jedlo:
Pečené paradajky s fetou
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zapečená feta s paradajkami.
Zdroj: Shutterstock
POTREBUJETE:
- 300 g cherry alebo koktejlových paradajok
- 1 syr feta
- zmes sušených alebo čerstvých byliniek
- 10 strúčikov cesnaku
- olivový olej
- soľ, farebné mleté korenie
POSTUP:
- Umyté paradajky vložte do zapekacej misy tak, aby do stredu vošla tehlička fety.
- Fetu z oboch strán potrite zmesou oleja a byliniek a vložte k paradajkám. Tie tiež pokvapkajte olejom, trocha osoľte, okoreňte a posypte bylinkami.
- Nakoniec medzi paradajky uložte neošúpané strúčiky cesnaku. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 20 minút.
Zaujímavé informácie o inej obľúbenej zelenine nájdete na ďalšej strane >>>