Zeleninová s drožďovými knedličkami
4 porcie, príprava 30 minút, varenie 55 minút
Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová
POTREBUJETE:
Na zeleninový vývar:
- koreňová zelenina
- karfiol
- pór
- cibuľa
- 1 paradajka
Na polievku:
- 250 g mixu zeleniny (mrkva, stonkový zeler, ružičkový kel, hrášok)
- 1 lyžica masla
- soľ, po 3 guľôčky nového a celého korenia
Na knedličky:
- 1-2 plátky údenej slaniny
- 1 menšia cibuľa
- 42 g čerstvého droždia
- 1 menšia mrkva
- 1 lyžica nasekaného sušeného ligurčeka alebo petržlenovej vňate
- štipka muškátového orieška
- 1 vajce
- strúhanka podľa potreby
- soľ
POSTUP:
- Zeleninu na vývar očistite, vložte do hrnca a zalejte 1,5 litra vody. Zľahka osoľte, pridajte korenie a na miernom plameni varte prikrytú 45 minút. Hotový vývar preceďte a uvarenú zeleninu odložte.
- Kým sa vývar varí, pripravte knedličky: Cibuľu a slaninu nakrájajte nadrobno a opečte. Ak treba, pridajte trocha masti. Keď bude cibuľa sklovitá, namrvte do panvice droždie a na miernej teplote nechajte rozpustiť. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Do drožďovej zmesi potom vmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu, nasekaný ligurček, vajce a strúhanku. Mierne osoľte a nechajte 15 minút odležať. Navlhčenými rukami vytvarujte knedličky s priemerom 2 cm a varte ich vo vývare 10 minút. Do vývaru nakrájajte odloženú zeleninu alebo orestujte krátko na masle čerstvú.
Na ďalšej strane nájdete recept na frankfurtskú polievku >>>