objednať časopis
všetky kategórie

Alebo na hŕstkovú, ktorá sa kedysi často varila v týždni? Polievky patria k nedeli, sobote a často aj k bežnému dňu. Kedysi sme si bez nich obed nevedeli predstaviť. V našej ponuke určite tú svoju nájdete.

Zeleninová s drožďovými knedličkami

4 porcie, príprava 30 minút, varenie 55 minút

Vývar s knedličkami.
Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová

POTREBUJETE:

Na zeleninový vývar:

  • koreňová zelenina
  • karfiol
  • pór
  • cibuľa
  • 1 paradajka

Na polievku:

  • 250 g mixu zeleniny (mrkva, stonkový zeler, ružičkový kel, hrášok)
  • 1 lyžica masla
  • soľ, po 3 guľôčky nového a celého korenia

Na knedličky:

  • 1-2 plátky údenej slaniny
  • 1 menšia cibuľa
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 menšia mrkva
  • 1 lyžica nasekaného sušeného ligurčeka alebo petržlenovej vňate
  • štipka muškátového orieška
  • 1 vajce
  • strúhanka podľa potreby
  • soľ
Bryndzové krúpy.
Čítajte viac
BLESKOVKY NA OBED či VEČERU: Tieto zvládne pripraviť aj hladný študent!

POSTUP:

  1. Zeleninu na vývar očistite, vložte do hrnca a zalejte 1,5 litra vody. Zľahka osoľte, pridajte korenie a na miernom plameni varte prikrytú 45 minút. Hotový vývar preceďte a uvarenú zeleninu odložte.
  2. Kým sa vývar varí, pripravte knedličky: Cibuľu a slaninu nakrájajte nadrobno a opečte. Ak treba, pridajte trocha masti. Keď bude cibuľa sklovitá, namrvte do panvice droždie a na miernej teplote nechajte rozpustiť. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Do drožďovej zmesi potom vmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu, nasekaný ligurček, vajce a strúhanku. Mierne osoľte a nechajte 15 minút odležať. Navlhčenými rukami vytvarujte knedličky s priemerom 2 cm a varte ich vo vývare 10 minút. Do vývaru nakrájajte odloženú zeleninu alebo orestujte krátko na masle čerstvú.

Na ďalšej strane nájdete recept na frankfurtskú polievku >>>