ORIEŠKOVÉ KOCKY
ORIEŠKOVÉ KOCKY
Zdroj: Laura Witteková
16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 170 g masla izbovej teploty
- 120 g hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 210 g hladkej múky
- 1 lyžička jemnej soli
Na orieškovú vrstvu:
- 300 g šúpaných pražených lieskových orechov
- 100 g hnedého cukru
- 170 g javorového sirupu
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice rumu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 vajcia L izbovej teploty
- 170 g tmavej čokolády 54 %
POSTUP
- Polovicu lieskových orieškov nasekajte na hrubo a druhú polovicu nechajte v celku. Formu s rozmerom 24 x 24 cm vyložte papierom na pečenie.
- Na cesto vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú a nadýchanú penu. Pridajte vanilkový extrakt, múku zmiešanú so soľou a dobre premiešajte. Cesto rovnomerne vtlačte do pripravenej formy a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte 22 až 24 minút, kým okraje nie sú zlatohnedé a vrch pevný na dotyk. Nechajte vychladnúť.
- Na orieškovú vrstvu zmiešajte hnedý cukor a javorový sirup v hrnci s hrubším dnom a za občasného miešania zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte z tepla, pridajte maslo, rum a vanilku. Nechajte vychladnúť, potom pridajte vajcia a šľahajte dohladka. (Nepridávajte vajcia, kým je sirup horúci, inak sa začnú variť.)
- Čokoládu nasekajte na menšie kúsky a navrstvite na upečené a vychladnuté cesto. Na čokoládu rovnomerne nasypte celé aj nasekané oriešky a potom ich prelejte vajíčkovou zmesou. Pečte 18 až 20 minút, kým plnka nestuhne. Nechajte úplne vychladnúť a odležať aspoň 1 až 2 hodiny, aby koláč spevnel. Potom ho už len stačí nakrájať na štvorčeky.