Aj vás očarila? Tak poďte piecť Sladkú výzvu. Lahodnú krásku upiekla vyzývateľka Daniela Kapustová z @flowerscakesdaniela.
Čučoriedková narodeninová torta
Zdroj: Dobré jedlo/Eduard Genserek
8 porcií, príprava 50 minút, pečenie 40 minút
Potrebujete:
Na korpus (forma s priemerom 18 cm):
- 4 vajcia
- 120 g práškového cukru
- 6 lyžíc oleja
- štipku soli
- 170 g hladkej múky
- štipku kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
Na čučoriedkové pyré:
- 300 g čerstvých čučoriedok (nenahrádzajte mrazenými, obsahujú veľa vody)
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 200 ml vody
Na čučoriedkový krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 200 g smotanového syra (cream cheese)
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 3 lyžice práškového cukru
- čerstvé čučoriedky
POSTUP
- Upečte korpus: Bielky oddeľte od žĺtkov. Kým v robote vyšľaháte bielky s cukrom na tuhý sneh, žĺtky vymiešajte s olejom a so štipkou soli. Do vyšľahaného snehu opatrne ručne zamiešajte žĺtkovú zmes.
- Primiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom a všetko spolu zľahka premiešajte. Hotové cesto dajte do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou a pečte v predhriatej rúre s ventilátorom na 165 °C asi 40 minút.
- Kým sa korpus pečie, pripravte čučoriedkové pyré: V malom hrnci zasypte čučoriedky kryštálovým cukrom a zalejte vodou. Krátko povarte, rozmixujte a nechajte vychladnúť.
- Pripravte čučoriedkový krém: Do robota dajte mascarpone, tvaroh, syr, smotanu, práškový cukor a pridajte pár lyžíc čučoriedkového pyré (od oka len pre chuť a farbu). Vyšľahajte na lahodný nadýchaný čučoriedkový krém. Hotovým krémom naplňte zdobiace vrecko a na pár minút ho odložte do chladničky.
- Korpus prekrojte na štyri rovnaké pláty. Pripravte si podnos na tortu a začnite ju skladať. Každý korpus pokropte čučoriedkovým pyré. Na prvý plát potom naneste krém a rovnomerne ho uhlaďte cukrárskou špachtličkou. Znovu naneste krém, ale už len po obvode, aby bol mierne vyšší a do jeho stredu ste mohli nasypať čučoriedky a pridať pár lyžíc čučoriedkového pyré.
- Tieto kroky zopakujte pri každom pláte. Nezabúdajte kropiť korpusy, aby boli mäkučké a vláčne ako obláčik. Časť krému si nechajte na záverečné potretie torty. Keď máte tortu vyskladanú, odložte ju na pár hodín do chladničky, aby stuhla.
- Vychladenú tortu rovnomerne potrite poslednou vrstvou čučoriedkového krému. Ozdobte ju podľa svojej fantázie a nálady. Ja som zvolila kvietky v jemných ružových a fialových odtieňoch.
V GALÉRII si pozrite, aké krásne torty upiekli vyzývateľky do Sladkej výzvy >>>
Máte chuť na sladké? Upečte si TORTU podľa Dobrého jedla: