objednať časopis
všetky kategórie

Šošovicová je na Nový rok symbolická – varí sa preto, aby v rodine bolo dostatok peňazí. Aspoň toľko, aby naplnili hrniec, v ktorom sa polievka pripravovala.

Tradičné suroviny na prípravu novoročných jedál sú v mnohých krajinách rovnaké.

Strukoviny

Symbolom prosperity je aj fazuľa, hrach či šošovica, lebo ich plody sa podobajú minciam. V Taliansku je zvykom jesť tesne po polnoci údeninu so šošovicou. Nemci jedia strukoviny s bravčovým mäsom. V Brazílii je prvým jedlom na Nový rok zvyčajne šošovicová polievka alebo šošovica zmiešaná s ryžou.

Bravčové mäso

Zvyk jesť na Nový rok bravčovinu sa spája s predstavou, že ošípaná symbolizuje pokrok. Pečené prasa sa podáva na Nový rok na Kube, v Španielsku, Portugalsku i Maďarsku. Rakúšania zdobia stôl miniatúrnymi prasiatkami z marcipánu.

Ryby

Ryby sa na novoročnom stole objavovali už od stredoveku. Dôvod bol ten, že nasolené ryby „zvládli“ aj dlhú prepravu. Do popredia záujmu sa ryby dostali aj preto, že cirkev odmietala pri náboženských sviatkoch konzumáciu iného mäsa. V Dánsku jedia varenú tresku, v Taliansku sušenú a solenú. Haringa jedia v Poľsku, kapra u nás, ale radi ho majú aj Nemci. Pár šupiniek z kapra v peňaženke prinesie šťastie.

Uvarte si novoročnú kapustnicu so šošovicou. Nech máte tých peňazí dosť.

ŠOŠOVICOVÁ KAPUSTNICA

Šošovicová kapustnica.
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT + NAMÁČANIE, VARENIE 40  MINÚT

Potrebujete

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 250 g šošovice
  • 2 hrste sušených hríbov
  • 150 g údenej slaniny s kožou
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžicu celej rasce
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • múka na zásmažku
  • 1 lyžicu mletej červenej papriky
  • sušenú petržlenovú vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
Babsy má v kuchyni veľkú pomocníčku.
Čítajte viac
Miesto tradičnej kapustnice šošovica? Babsy Heribanová vám ukáže recept na tú svoju!

POSTUP

  1. Šošovicu namočte cez noc do vody. Na pár hodín namočte aj sušené hríby. Na druhý deň šošovicu prepláchnite a dajte variť s väčším množstvom vody. Pridajte kožu z údenej slaniny, scedené hríby, bobkové listy a celú rascu.
  2. Kyslú kapustu sceďte a prepláchnite, ak je veľmi kyslá. Nasekajte ju na drobnejšie kúsky. Vodu z kapusty nevylievajte.
  3. Keď je šošovica sčasti uvarená, pridajte k nej kyslú kapustu.
  4. Tenké slaninové plátky nechajte vyškvariť v druhom hrnci, vyberte ich a na vytopenom tuku opražte do sklovita cibuľu nakrájanú nadrobno.
  5. K cibuli pridajte nakrájaný cesnak, zasypte múkou a chvíľu osmažte. Prisypte mletú červenú papriku a po chvíli zalejte trochou studenej vody. Zásmažku povarte a premiešavajte. Pridajte ju do hrnca so šošovicou a ešte pár minút varte.
  6.  Kapustnicu dochuťte soľou, korením a, ak treba, aj šťavou z kyslej kapusty. Podávajte so sušenou petržlenovou vňaťou a s plátkami vyškvarenej slaniny.

Polievky pre každú chuť. Pozrite si v GALÉRII, na ktorú máte chuť?

V Dobrom jedle vždy nájdete skvelé recepty:

Slané tyčinky
Čítajte viac
Upečte si fantastické SLANÉ TYČINKY: Pochutíte si nielen na Silvestra
Chuťovky
Čítajte viac
10x SKVELÉ CHUŤOVKY S NÁTIERKOU: Hodia sa aj na slávnostný stôl!
Roštenka
Čítajte viac
Lojzova KASTRÓLOVÁ ROŠTENKA: Tento herec ju robí skvelú!
Bravčové pečené so šalátom z červenej kapusty
Čítajte viac
Tieto pečené mäská si urobte v predstihu: Pre hostí na Silvestra a na novoročný brunch
Nová kuchyňa s ekologickým certifikátom.
Čítajte viac
Inšpiratívna Zuzka Vačková to v kuchyni vie: Toto SILVESTROVSKÉ POHOSTENIE budete milovať!
Luxusné stolovanie
Čítajte viac
SILVESTER vo veľkom štýle: Toto sú TOP farebné kombinácie večerného prestierania!
Torta, ktorá poteší každú ženu.
Čítajte viac
Šikovná cukrárka pečie TORTY, ktoré vás očaria: Waau, to je neskutočne krásna práca!
Lossový tatarák
Čítajte viac
Populárny LOSOS na viacero spôsobov: Tieto lahodné kombinácie si zamilujete! Mňaaam

Kategórie