Tradičné suroviny na prípravu novoročných jedál sú v mnohých krajinách rovnaké.
Strukoviny
Symbolom prosperity je aj fazuľa, hrach či šošovica, lebo ich plody sa podobajú minciam. V Taliansku je zvykom jesť tesne po polnoci údeninu so šošovicou. Nemci jedia strukoviny s bravčovým mäsom. V Brazílii je prvým jedlom na Nový rok zvyčajne šošovicová polievka alebo šošovica zmiešaná s ryžou.
Bravčové mäso
Zvyk jesť na Nový rok bravčovinu sa spája s predstavou, že ošípaná symbolizuje pokrok. Pečené prasa sa podáva na Nový rok na Kube, v Španielsku, Portugalsku i Maďarsku. Rakúšania zdobia stôl miniatúrnymi prasiatkami z marcipánu.
Ryby
Ryby sa na novoročnom stole objavovali už od stredoveku. Dôvod bol ten, že nasolené ryby „zvládli“ aj dlhú prepravu. Do popredia záujmu sa ryby dostali aj preto, že cirkev odmietala pri náboženských sviatkoch konzumáciu iného mäsa. V Dánsku jedia varenú tresku, v Taliansku sušenú a solenú. Haringa jedia v Poľsku, kapra u nás, ale radi ho majú aj Nemci. Pár šupiniek z kapra v peňaženke prinesie šťastie.
Uvarte si novoročnú kapustnicu so šošovicou. Nech máte tých peňazí dosť.
ŠOŠOVICOVÁ KAPUSTNICA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT + NAMÁČANIE, VARENIE 40 MINÚT
Potrebujete
- 1 kg kyslej kapusty
- 250 g šošovice
- 2 hrste sušených hríbov
- 150 g údenej slaniny s kožou
- 2 bobkové listy
- 1 lyžicu celej rasce
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- múka na zásmažku
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- sušenú petržlenovú vňať
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Šošovicu namočte cez noc do vody. Na pár hodín namočte aj sušené hríby. Na druhý deň šošovicu prepláchnite a dajte variť s väčším množstvom vody. Pridajte kožu z údenej slaniny, scedené hríby, bobkové listy a celú rascu.
- Kyslú kapustu sceďte a prepláchnite, ak je veľmi kyslá. Nasekajte ju na drobnejšie kúsky. Vodu z kapusty nevylievajte.
- Keď je šošovica sčasti uvarená, pridajte k nej kyslú kapustu.
- Tenké slaninové plátky nechajte vyškvariť v druhom hrnci, vyberte ich a na vytopenom tuku opražte do sklovita cibuľu nakrájanú nadrobno.
- K cibuli pridajte nakrájaný cesnak, zasypte múkou a chvíľu osmažte. Prisypte mletú červenú papriku a po chvíli zalejte trochou studenej vody. Zásmažku povarte a premiešavajte. Pridajte ju do hrnca so šošovicou a ešte pár minút varte.
- Kapustnicu dochuťte soľou, korením a, ak treba, aj šťavou z kyslej kapusty. Podávajte so sušenou petržlenovou vňaťou a s plátkami vyškvarenej slaniny.
Polievky pre každú chuť. Pozrite si v GALÉRII, na ktorú máte chuť?
V Dobrom jedle vždy nájdete skvelé recepty: