objednať časopis
všetky kategórie

Nezbierate bylinky v novembri? Robíte chybu! Tieto stoja rozhodne zato...

Tieto plody sú poklady:

Šípky majú všestranné použitie.
Šípky majú všestranné použitie.
Zdroj: Shutterstock
Domácu prírodnú špajzičku by ste mali vybaviť množstvom byliniek.
Čítajte viac
Bylinky nielen do hrnca, ale aj na vlasy, či pleť: Pripravte si doma elixír krásy!
  • Šípky: Ako typický plod jesene sú veľmi bohaté na vitamín C. Zberať ich môžete až do mrazov, pričom skúsené bylinkárky a naši predkovia hovorili, že najlepšie sú až po prvých mrazoch. Sú vhodné na čaj, ktorý posilní imunitu. Pôsobia aj mierne močopudne, preto sú vhodné aj pri chorobách močových ciest. Okrem čaju sa z nich pripravujú aj lekváry, kompóty, sirupy, šípkové víno, likér alebo šípkový prášok. Šípky sú jedným z najlepších prírodných liekov proti paradentóze a chorobám ďasien, pomáhajú aj pri nachladnutí a pri kŕčových žilách. 
  • Borievky: Kedysi sa pražili a používali ako náhrada kávy. Najznámejším využitím plodov borievky obyčajnej je ale borovička a gin. Avšak používajú sa aj do jedla, hlavne do omáčok k divine. Sú plné flavonoidov, pôsobia močopudne, majú dezinfekčné účinky. Pozor, môžu podráždiť kožu!
  • Trnky: Nedozreté trnky majú trpkú chuť, tá sa však vytratí po prvých mrazoch, preto je so zberom dobré počkať. Sú bohaté na vitamín C, triesloviny a pektíny, preto sú vhodné aj pre prípravu marmelád. Z trniek sa vyrába aj dezertné trnkové víno, lekvár, likéry alebo pálenka.
  • Jarabiny: V surovom stave sú mierne jedovaté, ale po spracovaní poslúžia ako chutné džemy, či kompóty. Aj keď po tepelnej úprave strácajú vitamín C, plody jarabiny si zachovávajú ďalšie pozitívne vlastnosti. Dobre poslúžia pri problémoch močových ciest, zbavia vás obličkových kameňov, využívajú sa pri reumatizme a podporujú trávenie.
  • Dub: Plody duba, čiže žalude, kedysi patrili do jedálnička našich predkov. Sú bohaté na rastlinné oleje a pražené sa používali ako prísada do kávy. Dnes poznáme už aj žaluďovú múku, z ktorej sa kedysi piekol chlieb. 
  • Pagaštan konský: Gaštany vraj odháňajú zlú energiu, majú silu liečiť, konská masť je vhodná pri reume, bolestiach kĺbov a svalov, či šliach. Pagaštan pôsobí v podobe odvarov aj na omrzliny, hemoroidy, proti kŕčovým žilám, na opuchy aj proti bolestiam. Pozor, pagaštan konský nie je jedlý!

Ako sa dajú pri varení využiť rôzne bylinky? Inšpirujte sa v našej galérii TU!

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Tabbouleh s bulgurom
Čítajte viac
Chcete mať ZDRAVÉ ČREVÁ? Poradíme ako si zlepšíte trávenie aj imunitu!
Sladká výzva
Čítajte viac
Sladká výzva vás opantala, Petrinu tortu s karamelom a hruškami piekli ženy, muži i deti
Pestré teplé raňajkové menu na vajíčkovom základe.
Čítajte viac
O PASÍVNOM CHUDNUTÍ ste už počuli? Hladovať pri ňom určite NEBUDETE
Paradjkový koláč.
Čítajte viac
Na čo všetko sa dá využiť PAPIER NA PEČENIE? 18 geniálnych nápadov si zamilujete
Francúzska klasika -kohút na víne.
Čítajte viac
Dnes bude na obed STEHIENKO: To bude hodovanie, pridajte sa!