Väčšina tradičných koláčov sa robí z kysnutého cesta. Zo začiatku sa vždy držte vybraného receptu, časom už budete obľúbené koláče robiť od oka. Je to tak najlepšie, lebo každá múka je iná a často záleží aj na veľkosti vajíčok.

1. Správne kysnuté cesto je po zmiešaní surovín pomerne riedke. Až pri miesení sa postupne prestane lepiť.

Veľká noc je pre mnohých hlavne varenie a pečenie.
Zdroj: Pixabay

2. Najjednoduchší postup je, ak suroviny najprv zmiešate varechou a nechajte chvíľu postáť. Potom cesto vyberte na dosku posypanú múkou a mieste rukami tak dlho, kým sa cesto neodlepuje od rúk aj od dosky.

Veľká noc je pre mnohých hlavne varenie a pečenie.
Zdroj: Pixabay

3. Pri spracovaní podsýpajte múkou čo najmenej, aby koláč nebol po upečení tuhý. Múku pridajte, len ak sa vám cesto zdá skutočne príliš tekuté. Cesto zahustia aj orechy.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Kategórie