objednať časopis
všetky kategórie

Dáte si REZEŇ, ROŠTENKU alebo PAPRIKÁŠ? Nebeské hodovanie s obľúbenou klasikou

BRATISLAVSKÁ ROŠTENKA

Roštenka
Zdroj: Dobré jedlo/Valentina Nídelová

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 600 – 800 g hovädzej roštenky
  • 3 stredne veľké cibule
  • 2 mrkvy, 2 petržleny a kúsok zeleru + na podávanie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu paradajkového koncentrátu (alebo 3 lyžice riedkeho pretlaku)
  • 2 bobkové listy
  • pár guľôčok nového a čierneho korenia
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 3-4 kyslé uhorky
  • 2 sardelové filety (alebo lyžička sardelovej pasty)
  • pár kvapiek worčesterskej omáčky
  • zopár lyžíc kyslej smotany
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • citrónovú šťavu
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • tarhoňu ako prílohu
Oblížu si prsty!
Čítajte viac
3 super NÁTIERKY NA DESIATU: RÝCHLE RECEPTY a deti si oblížu prsty!

POSTUP:

  1. Roštenku odblaňte, očistite a nakrájajte na plátky. Ak treba, po bokoch jemne narežte, nebude sa stáčať pri opekaní. Plátky vyklepte medzi pevnejšími igelitovými vreckami.
  2.  Vyklepané plátky mäsa osoľte, okoreňte a krátko opečte na horúcom oleji z oboch strán. Mäso z panvice vyberte a ak máte viac plátkov, opečte ich postupne.
  3. Do panvice pridajte ešte trochu oleja a vo výpeku opečte očistenú cibuľu nakrájanú na jemno spolu s väčšími kusmi očistenej koreňovej zeleniny (tú neskôr z omáčky vyberiete). Pridajte prelisovaný cesnak.
  4.  Do panvice vlejte paradajkový koncentrát a chvíľu povarte. Teraz pridajte bobkový list, nové a celé čierne korenie. Vráťte mäso do panvice, prilejte horúci hovädzí vývar, ale iba toľko, aby z neho mäso vytŕčalo.
  5.  Panvicu alebo hrniec riadne zakryte a mäso duste v rúre na 180 °C alebo na sporáku do zmäknutia. Hotové mäso nechajte trochu vychladnúť v šťave, potom vyberte. Vyberte aj bobkový list, korenie a zeleninu.
  6. Do šťavy vmiešajte sardely a pár kvapiek worčesterskej omáčky. Rozmixujte do krémova, vráťte na sporák a pridajte zopár lyžíc kyslej smotany rozmiešanej s lyžicou múky a trochou z rozmixovanej omáčky. Omáčku ešte pár minút povarte a dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
  7. Roštenku podávajte s omáčkou, narýchlo opečenými kúskami koreňovej zeleniny a tarhoňou.

Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>