BRATISLAVSKÁ ROŠTENKA
Zdroj: Dobré jedlo/Valentina Nídelová
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 600 – 800 g hovädzej roštenky
- 3 stredne veľké cibule
- 2 mrkvy, 2 petržleny a kúsok zeleru + na podávanie
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu paradajkového koncentrátu (alebo 3 lyžice riedkeho pretlaku)
- 2 bobkové listy
- pár guľôčok nového a čierneho korenia
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 3-4 kyslé uhorky
- 2 sardelové filety (alebo lyžička sardelovej pasty)
- pár kvapiek worčesterskej omáčky
- zopár lyžíc kyslej smotany
- 1 lyžicu hladkej múky
- citrónovú šťavu
- cukor
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
- tarhoňu ako prílohu
POSTUP:
- Roštenku odblaňte, očistite a nakrájajte na plátky. Ak treba, po bokoch jemne narežte, nebude sa stáčať pri opekaní. Plátky vyklepte medzi pevnejšími igelitovými vreckami.
- Vyklepané plátky mäsa osoľte, okoreňte a krátko opečte na horúcom oleji z oboch strán. Mäso z panvice vyberte a ak máte viac plátkov, opečte ich postupne.
- Do panvice pridajte ešte trochu oleja a vo výpeku opečte očistenú cibuľu nakrájanú na jemno spolu s väčšími kusmi očistenej koreňovej zeleniny (tú neskôr z omáčky vyberiete). Pridajte prelisovaný cesnak.
- Do panvice vlejte paradajkový koncentrát a chvíľu povarte. Teraz pridajte bobkový list, nové a celé čierne korenie. Vráťte mäso do panvice, prilejte horúci hovädzí vývar, ale iba toľko, aby z neho mäso vytŕčalo.
- Panvicu alebo hrniec riadne zakryte a mäso duste v rúre na 180 °C alebo na sporáku do zmäknutia. Hotové mäso nechajte trochu vychladnúť v šťave, potom vyberte. Vyberte aj bobkový list, korenie a zeleninu.
- Do šťavy vmiešajte sardely a pár kvapiek worčesterskej omáčky. Rozmixujte do krémova, vráťte na sporák a pridajte zopár lyžíc kyslej smotany rozmiešanej s lyžicou múky a trochou z rozmixovanej omáčky. Omáčku ešte pár minút povarte a dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
- Roštenku podávajte s omáčkou, narýchlo opečenými kúskami koreňovej zeleniny a tarhoňou.
Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>