POSTUP:
1. Mäso umyte, osušte papierovou utierkou a prešpikujte hranolčekmi dobre vychladenej slaniny. Osoľte. Koreňovú zeleninu očistite a nakrájajte na kocky alebo nahrubo nastrúhajte. Cibuľu nakrájajte na drobno.
2. V panvici rozpáľte olej. Mäso z každej strany asi 3 minúty prudko opečte. Opečené mäso vyberte.
3. Olej zlejte a nechajte len opečené zvyšky po mäse. Do panvice pridajte zeleninu, cibuľu, nové korenie, borievky a cukor. Ten spolu so zeleninou nechajte skaramelizovať. Prilejte biele víno a na miernom ohni za občasného miešania varte, kým sa víno nevyvarí a zmes nezhustne.
4. Do omáčky vmiešajte horčicu a prilejte časť hovädzieho vývaru. Pridajte bobkové listy a vetvičky tymianu a nechajte prejsť varom.
5. Zeleninový základ preložte do veľkej zapekacej misy. Pridajte k nemu opečené mäso, nádobu zakryte pokrievkou a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte asi 100 minút, podľa potreby aj dlhšie.
6. Mäso vyberte a zabaľte do alobalu. Zeleninový základ, z ktorého vyberiete bobkový list a tymian, rozmixujte alebo aj prepasírujte cez sito. Dajte do hrnca, pridajte smotanu na šľahanie a mlieko a omáčku zohrejte. Podľa potreby ochuťte soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Dajte preč z ohňa a do omáčky, ktorú už nevaríte, primiešajte niekoľko malých kociek masla.
Čo musíte vedieť, aby sa sviečková podarila? >>>