Sladké šťavnaté plody všetkých možných farieb sa na nás usmievajú zo záhrad a z tržníc a dobre robia tí, čo zbytočne neodolávajú. Aby ste si mohli ovocné rozkoše užiť aj potom, keď už teploty začnú klesať a na stromoch nebudú listy, skúste si ovocné spomienky uložiť, zamraziť, usušiť...

Domáce krížalky

Nasušte si do zásoby: Ako si môžete ovocie na zimu uchovať v najlepšom stave

Sušenie je najstaršou metódou konzervácie ovocia. No ak nesušíte vo veľkom, nebudete ani potrebovať žiadne prístrojové vybavenie. Výhodou sušenia je, že ovocie si uchová veľkú časť svojich výživných látok a obíde sa bez konzervantov.

  • Dobrú službu pri sušení poskytne elektrická rúra, najlepšie teplovzdušná.

Ovocie poukladajte na plechy vyložené papierom na pečenie a teplotu nastavte približne na 50 – 60° C. Dvierka rúry nechajte pootvorené, aby mohla z rúry unikať vlhkosť z ovocia. Pomôže aj obyčajná vareška zasunutá do dvierok na rúre. Počas sušenia ovocie občas skontrolujte a v prípade potreby ho obráťte na druhú stranu.

  • Elegantným riešením sušenia je elektrická sušička. Ak máte každý rok dostatok surovín na sušenie, oplatí sa do nej investovať. Využijete ju aj na sušenie húb, zeleniny, byliniek, mäsa či dokonca kvetov. V sušičke sa dá sušiť naraz na viacerých „poschodiach“ a prístroj sa stará o optimálnu cirkuláciu vzduchu a teplotu, inak povedané: suroviny sa usušia rovnomerne. Stačí nastaviť vhodný režim sušenia. Táto metóda sušenia je zároveň najkratšia.

Tipy skúsených „sušičov“:

  • Využiť sa dajú aj menej pekné kúsky, kvalita sa však oklamať nedá.
  • Ovocie si na sušenie umyte, očistite.
  • Jablká a hrušky zbavte jadrovníkov, prípadne aj šupiek, a nakrájajte podľa možnosti na čo najrovnomernejšie kúsky, aby sa usušili naraz.
  • Zo sliviek, marhúľ alebo iných kôstkovín odstráňte kôstky alebo jadrovníky.
  • Plody, ktoré majú na vzduchu tendenciu hnednúť, môžete pred sušením namočiť vody s citrónovou šťavou. 
  • Dobre vysušené ovocie je ohybné, ak je byť príliš tvrdé je vysušené príliš.
  • Sušené plody skladujte v uzavretých pohároch, alebo plátených vrecúškach v suchej a chladnej miestnosti.
  • Z času na čas krížalky skontrolujte, či sa o ne nepokúša pleseň alebo či príliš nevyschli.

Ovocie pod bodom mrazu

Mrazené ovocie je aj krásnou dekoáciou.
Mrazené ovocie je aj krásnou dekoáciou.

Ak sa práve zamýšľate, čo s veľkou kopou čerstvo pozberaného ovocia, dlho nerozmýšľajte. To, čo mienite zamraziť, zamrazte čím skôr. Najviac výživných látok si totiž zachováva čerstvé ovocie.

Dôležité je zmraziť ovocie rýchlo pri veľmi nízkej teplote, teda aspoň –25 °C. Využite teda funkciu rýchleho zmrazovania, ktorou je vybavená väčšina moderných mrazničiek. Vtedy sa z ovocnej dužiny vytvoria drobné kryštály, ktoré neporušia bunkové štruktúry. Pri vyšších mínusových teplotách sa, naopak, tvoria v ovocí veľké ostré kryštály, ktoré pri rozmrazovaní spôsobujú, že z ovocia vytečie šťava. Optimálna teplota skladovania ovocia v mrazničke sa pohybuje okolo –18 °C, čo v praxi znamená zásuvky s 3 alebo 4 hviezdičkami.

Mrazivé tipy:

  • Do mrazničky ukladajte umyté a očistené ovocie zbavené kôstok alebo jadrovníkov, respektíve pokrájané na menšie kúsky, ktoré zodpovedajú účelu, na ktorý ich chcete neskôr využiť.
  • Na mrazenie sú vhodné vzduchotesné plastové nádoby alebo špeciálne vrecúška určené na mrazenie. Poslúžia aj obyčajné mikroténové vrecká alebo vrecká s uzáverom.
  • Aby sa ovocie zmrazilo rovnomerne, odporúča sa predmraziť ho najprv v tenkých vrstvách napríklad rozložené na tácke alebo v uzatvárateľnej plastovej nádobe. Predmrazené plody naplňte do nádob alebo vrecúšok v potrebných dávkach.
  • Do vrecúšok si naplňte porcie vhodnej veľkosti, podľa toho načo ich mienite využiť a vytlačte z nich vzduch. Zároveň tak urobíte kontrolu tesnosti vrecúšok.
  • Z drobného ovocia si môžete pripraviť na mrazenie aj pyré. Ovocie roztlačte alebo rozmixujte s cukrom. Využijete ho napríklad na prípravu ovocných kokteilov. Ak máte formičky na nanuky, dajte pyré zmraziť v nich, ovocie nanuky potešia najmä deti.
  • Hrušky alebo jablká si môžete zamraziť nakrájané na rezy a poliate cukrovým sirupom, ktoré po rozmrazení použijete priamo na koláč. Ak ich pred zmrazením krátko blanšírujete, vyhnete sa neželanému zhnednutiu.

Zdroj foto: Instagram

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil