Kurča pečené s plnkou je víkendovou klasikou - dosýtosti sa z neho naje viac ľudí ako z pečeného kurčaťa. A plnka? To je lahôdka sama o sebe. Naplňte ňou aj zapekaciu misu a upečte jej viac. Vďační jedáci to určite ocenia.

Kurča so zelenou plnkou

Mini kuriatka s plnkou
Mini kuriatka s plnkou
Zdroj: [email protected]_chef

5 - 6 porcií, 110 minút

  • 1 kurča s hmotnosťou najmenej 1,5 kg (2 mini kuriatka)
  • 300 g čerstvých špenátových listov
  • 4 strúčiky
  • 1 viazaničku bazalky
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150 g brokolice
  • 2 plátky bieleho chleba (bez kôrky)
  • 1 až 2 vajcia
  • 1 citrón
  • maslo
  • 100 ml bieleho vína
  • 100 ml hydinového vývaru
  • 6 neošúpaných strúčikov cesnaku
  • jemnú a hrubú soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
  • olivový olej

POSTUP:

    1. Špenát umyte a nakrájajte. Štyri strúčiky cesnaku očistite a nahrubo nasekajte. Bazalkové listy pokrájajte nadrobno.
    2. V panvici zohrejte olej, pridajte cesnak, špenát a bazalku. Osoľte a okoreňte. Pridajte muškátový oriešok. Špenát mierne nepoduste.
    3. Vo vývare uvarte brokolicu. Po vychladnutí ju rozmixujte spolu s podusenými zelenými listami. Pridajte na kocky nakrájanú chlebovú striedku a jedno až dva vajcia. Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
    4. Kurča naplňte plnkou a otvor uzavrite kuchynskými ihlami. Pokvapkajte citrónovou šťavou, potrite maslom a posypte hrubozrnnou soľou a mletým čiernym korením.
    5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 1,5 hodiny s neošúpanými strúčikmi cesnaku. Pravidelne polievajte vínom a hydinovým vývarom. 20 minút pred dopečením zvýšte mierne teplotu, kurča už nepolievajte. Podávajte so zemiakovým pyré.