POSTUP:
- Múku nasypte do misy, pridajte cukor, soľ a premiešajte. K múke vhoďte nakrájané maslo a vypracujte do konzistencie mrveničky. V malej miske zmiešajte vodu s octom a po lyžiciach pridávajte k mrveničke, aby sa vytvorilo hladké cesto. Potrebných bude 8-10 lyžíc. Cesto zabaľte do fólie a dajte na dve hodiny do chladničky.
- Keď je cesto odpočinuté, položte ho na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku 5-6 mm. Preneste do formy s rozmermi 23 x 33 cm a jemne utlačte na dno aj boky. Pretŕčajúce cesto prstami upravte, aby po okraji vznikli pekné vlnky. Formu s cestom vložte do chladničky.
- Pripravte si mandľovú náplň: Do misy dajte maslo, med a dobre vymiešajte. Pridajte mandľovú múku, vajce, vanilku, soľ a všetko spolu dobre spracujte. Náplň rovnomerne uhlaďte na vychladnuté cesto. Opäť vložte do chladničky.
- Jablká očistite a nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Jablká ukladajte striedavo kolmo na seba. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20 minút. Potom teplotu znížte na 180 °C a pečte ešte 20 minút. Nechajte vychladnúť a môžete krájať.
Článok s receptami pokračuje na ďalšej strane >>>