Bezchybné lístkové cesto obsahuje veľmi kvalitný tuk a dostatočné množstvo lepku, aby sa krásne lístkovalo. Ak ste také nenašli v obchode, jednoducho si ho urobte podľa nás.
Domáce lístkové cesto
Zdroj: Dobré jedlo/archív
PRÍPRAVA 40 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY
Potrebujete:
Na tukové cesto:
- 250 g rastlinného tuku alebo masla
- 75 g hladkej múky
Na vodové cesto:
- 275 g hladkej múky
- 1 žĺtok
- pol lyžičky soli
- 1 lyžicu octu (8 %)
- 100 – 125 ml vlažnej vody
POSTUP:
- Pripravte tukové cesto. Studený tuk (maslo) nahrubo nastrúhajte na pomúčenú dosku a posypte preosiatou múkou. Tuk a múku rukami dobre vypracujte. Pracujte rýchlo, lebo tuk sa pod rukami rýchlo roztápa. Cesto vytvarujte do štvorca 12 x 12 cm. Vložte do mikroténového vrecka alebo zabaľte do potravinárskej fólie. Odložte do chladu na 30 minút stuhnúť.
- Pripravte vodové cesto. Na dosku preosejte múku, osoľte a premiešajte. Do múky urobte v strede jamku a postupne pridávajte 100 ml vody vymiešanej so žĺtkom a s octom. Premiešavajte širším nožom, potom cesto vypracujte rukami a upravte do obdĺžnika. Preložte na tanier, prikryte fóliou a dajte do chladu na 30 minút.
- Vodové cesto po odpočinutí rozvaľkajte na obdĺžnik 20 x 40 cm. Tukové cesto rozvaľkajte na rozmer 19 x 19 cm. Na polovicu vodového cesta položte tukové cesto asi 1 cm od okrajov. Tukové cesto zakryte druhou polovicou vodového cesta. Vodové cesto na okrajoch prstom zatlačte, aby tukové cesto nevytekalo.
- Obe spojené cestá rozvaľkajte na veľkosť 20 x 40 cm a preložte na tretiny. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chlade postáť 30 minút. Tento postup ešte raz zopakujte.
- Cesto po vychladení rozvaľkajte na veľkosť 20 x 40 cm a preložte priečne na polovicu a ešte raz pozdĺžne na polovicu. Zabalené vložte do chladničky. Vychladené cesto preložte na polovicu, zabalené vo fólii odložte do chladu a potom s cestom pracujte ďalej podľa zvoleného receptu.
Upečte si chutné koláčiky z lístkového cesta s makom a tvarohom. Recept je na ďalšej strane >>>