objednať časopis
všetky kategórie

Stačí ho len dobre naplniť, zatočiť alebo obložiť na sladko či slano a dať do rúry. Jasná vec, že lístkové cesto zbožňujeme všetci!

Bezchybné lístkové cesto obsahuje veľmi kvalitný tuk a dostatočné množstvo lepku, aby sa krásne lístkovalo. Ak ste také nenašli v obchode, jednoducho si ho urobte podľa nás.

Domáce lístkové cesto

Domáce listkové cesto
Zdroj: Dobré jedlo/archív

PRÍPRAVA 40 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY

Potrebujete:

Na tukové cesto:

  • 250 g rastlinného tuku alebo masla
  • 75 g hladkej múky 

Na vodové cesto:

  • 275 g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • pol lyžičky soli
  • 1 lyžicu octu (8 %)
  • 100 – 125 ml vlažnej vody 
Ťahaná štrúdľa
Čítajte viac
Jemnučké ŠTRÚDLE na 5 spôsobov: Takéto sme napiekli v Dobrom jedle!

POSTUP:

  1. Pripravte tukové cesto. Studený tuk (maslo) nahrubo nastrúhajte na pomúčenú dosku a posypte preosiatou múkou. Tuk a múku rukami dobre vypracujte. Pracujte rýchlo, lebo tuk sa pod rukami rýchlo roztápa. Cesto vytvarujte do štvorca 12 x 12 cm. Vložte do mikroténového vrecka alebo zabaľte do potravinárskej fólie. Odložte do chladu na 30 minút stuhnúť. 
  2. Pripravte vodové cesto. Na dosku preosejte múku, osoľte a premiešajte. Do múky urobte v strede jamku a postupne pridávajte 100 ml vody vymiešanej so žĺtkom a s octom. Premiešavajte širším nožom, potom cesto vypracujte rukami a upravte do obdĺžnika. Preložte na tanier, prikryte fóliou a dajte do chladu na 30 minút. 
  3. Vodové cesto po odpočinutí rozvaľkajte na obdĺžnik 20 x 40 cm. Tukové cesto rozvaľkajte na rozmer 19 x 19 cm. Na polovicu vodového cesta položte tukové cesto asi 1 cm od okrajov. Tukové cesto zakryte druhou polovicou vodového cesta. Vodové cesto na okrajoch prstom zatlačte, aby tukové cesto nevytekalo. 
  4. Obe spojené cestá rozvaľkajte na veľkosť 20 x 40 cm a preložte na tretiny. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chlade postáť 30 minút. Tento postup ešte raz zopakujte. 
  5. Cesto po vychladení rozvaľkajte na veľkosť 20 x 40 cm a preložte priečne na polovicu a ešte raz pozdĺžne na polovicu. Zabalené vložte do chladničky. Vychladené cesto preložte na polovicu, zabalené vo fólii odložte do chladu a potom s cestom pracujte ďalej podľa zvoleného receptu.

Upečte si chutné koláčiky z lístkového cesta s makom a tvarohom. Recept je na ďalšej strane >>>

Kategórie