Marhuľový víkend: STRÚHANÉ KOCKY a kopec iných šťavnatých koláčov (RECEPT)

Na cesto:

  • 450 g polohrubej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • 130 g masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • 2 lyžice vlažného mlieka
  • nastrúhaná citrónová kôra

Na plnku:

  • 1 kg marhúľ
  • 200 - 250 g mletého maku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 bielky
  • 110 g kryštálový cukru

Postup:

  1. Z múky, kyriaceho prášku, zmäknutého masla, cukru, žĺtkov, mlieka a kôry vypracujte cesto. Tretinu z neho odložte do mikroténového vrecka a dajte do chladničky alebo mrazničky aby stuhlo.
  2. Zvyšné cesto rozvaľkajte alebo natlačte do vyššieho stredne veľkého plechu vystlaného papierom na pečenie. 
  3. Marhule umyte, rozpoľte a nakrájajte na drobno. Posypte nimi cesto na plechu. Navrstvite mak zmiešaný s vanilkovým cukrom. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20 minút.
  4. Medzitým bielky vyšľahajte do polotuha a postupne k nim po dávkach zašľahávajte kryštálový cukor, až kým sneh nebude tuhý.
  5. Na vrch predpečeného koláča rozotrite snehovú penu a na ňu nahrubo nastrúhajte cesto z mrazničky. Koláč pečte ešte 30-40 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na kocky.

Ďalšie nápady na šťavnaté marhuľové koláče nájdete vo fotogalérii!

Kategórie

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil