Mamina ŽEMĽOVKA či RYŽOVÝ NÁKYP? Ťažká dilema na VEČERU!

Ryžový nákyp

Ryžový nákyp s jablkami
Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 350 g guľatozrnnej ryže
  • 1 liter mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 60 g masla
  • 2 baláčky vanilínového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 jablká alebo 1 pohár vykôstkovaných kompótovaných višní

POSTUP:

  1. Premytú ryžu nasypte do väčšieho hrnca, zalejte mliekom a na miernom ohni za častého miešania  varte do mäkka.
  2. Uvarenú ryžu odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť. Do teplej vmiešajte maslo, cukor a žĺtky.
  3. Z bielkov a krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Do kaše vmiešajte nastrúhané jablká alebo scedené višne a zľahka vmiešajte polovičnú časť vyšľahaného snehu.
  4. Zapekaciu misu potrite maslom, naplňte ochutenou ryžou pečte pri teplote 180 °C približne 45 minút. Zvyšný vyšľahaný sneh prešľahajte a rozotrite na predpečený nákyp. Dopečte ešte 10 minút pri 160 °C.