objednať časopis
všetky kategórie

Bryndzu by ste mali jesť častejšie, aj keď vám hapruje imunita, kolíše tlak, vyskakuje cholesterol a chcete schudnúť. O slovenskom zlate sme sa rozprávali so známym fyziológom a biológom Viktorom Bielikom. Venoval nám tiež svoj overený bryndzový recept. Mňam!

Vedeli ste, že už v jednom grame bryndze si spolunažíva asi miliarda nám prospešných baktérií? Je to stokrát viac ako v rannom jogurte!Okrem toho, ovčie mlieko je výživnejšie ako kravské. Je v ňom dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, takisto vitamínov A, D, E, K a vzácnych minerálov.

V ovčom mlieku je dokonca 5-krát viac vitamínov C a D ako v kravskom! Má takisto pozitívne účinky pri chudnutí, cukrovke, rednutí kostí a odborníci ho považujú za výbornú prevenciu proti rakovine aj vysokom cholesterole. Nie je tiež náhoda, že probiotické kultúry, ktorými bryndza oplýva, sa spomínajú vo vedeckých prácach v súvislosti s tlmením apetítu.

Na bryndzu sme si posvietili so známym fyziológom a biológom Viktorom Bielikom:

Viktor Bielik je uznávaný slovenský vedec. Niekoľko svojich výskumov venoval práve slovenskému zlatu, bryndzi.
Viktor Bielik je uznávaný slovenský vedec. Niekoľko svojich výskumov venoval práve slovenskému zlatu, bryndzi.
Zdroj: MIROSLAV MIKLAS

1. Slovenskej bryndzi ste venovali niekoľko výskumov. Pre čo všetko sa oplatí zaradiť ju do jedálneho lístka?

Jedlo, ktoré jeme, by nám malo chutiť a zároveň obsahovať výživné látky, ktoré sú pre naše telo potrebné a nenahraditeľné. Ovčia bryndza toto všetko spĺňa. Chutí a okrem bielkovín, mastných kyselín, minerálov a vitálnych probiotických kultúr obsahuje organické látky, ktorými sa živia naše črevné baktérie a zároveň ich produkujú. Tie plnia v organizme celý rád prospešných úloh – chránia výstelku nášho tráviaceho traktu a sprostredkúvajú informácie pre našu centrálnu nervovú sústavu.

Najlepšie halušky na svete sú od Majstrov haluškárov!
Čítajte viac
Recept na lepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY nenájdete! Na salaši sme zjedli celú misu

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Kategórie