„Väčšina ľudí si myslí, že pečenie kváskového chleba je extrémne časovo náročné, no je to omyl. Skôr si vyžaduje správne načasovanie. Treba na to iba prax a symbiózu s pracovným či rodinným životom. Keď nabehnete na systém, ani sa nenazdáte a ráno budete rodine krájať chlieb, aký ešte nejedli."

Čítajte viac
Najlepšie kváskové MAKOVKY: Tento recept od majsterky v kváskovaní si zamilujete!

Za šíriteľku kváskovania v slovenských domácnostiam môžeme úplne spravodlivo vyhlásiť Lenku Mančíkovú. Už niekoľko rokov organizuje kurzy o pečení kváskového chleba, bloguje a šíri osvetu. „Kváskový je jednoducho oveľa zdravší, plus vám dlhšie vydrží. Doma naň potrebujete iba misu, lyžicu, stierku na cesto, digitálnu váhu, plech, rúru a dobré suroviny: kvalitnú múku, soľ, rascu, vodu a, samozrejme, to hlavné – kvások.“ Ak nemáte ošatku, žiaden stres, chlebík vám vykysne aj v obyčajnej miske alebo v cedníku vyloženom pomúčenou utierkou. Pripravte sa však na to, že začiatky nebudú úplne najľahšie, no určite sa nedajte odradiť prípadnými nepodarkami.

Ráno môžete krájať.
Ráno môžete krájať.
Zdroj: Shutterstock